IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на кафе вреди на планетата, а учените може би имат отговор

От обезлесяване до висока употреба на вода и енергийни ресурси проучване показва, че по-голямото производство на кафе унищожава планетата

16:15 | 25.12.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

 

Липса на инвестиции

Програми като тази на World Coffee Research и Conservation International целят още да помогнат за задоволяването на нарастващото глобално търсене на кафе, като увеличават производството на дребни фермери и подобряват нарастващите инвестиции в съществуващи ферми.

„Проучванията в областта на кафето са далечен приоритет, когато имаш по-належащи хуманитарни приоритети. Много страни с ниски доходи са отговорни за доставките на кафе по света, но не успяват да инвестират по начини, които ще позволят на земеделците им да намалят рисковете“, казва Дженифър Лонг, главен изпълнителен директор на World Coffee Research.

Над 100 световни лидери на COP26 се ангажираха през ноември заедно да сложат край на обезлесяването до 2030 г. Те търсят и начини да променят земеделските политики, за да насърчат устойчивото земеделие.

Липсата на инвестиции в земеделски проучвания и развитие обаче може да доведе до по-волатилни цени в бъдеще, предупреждават експерти.

Производството на кафе формира голям дял от приходите от износ за много развиващи се страни – ако не се правят инвестиции в проучвания и иновации, „последствията от волатилността на пазара на кафе може да бъдат много ярко изразени за земеделците“, казва тя.

От 12,5 млн. дребни производители на кафе поне 5,5 млн. души живеят под международната граница на бедността от 3,20 долара на ден, посочва Enverits, неправителствена организация, която помога на дребни производители на кафе да намерят устойчиви решения.

„Инвестициите в развитие на селското стопанство заедно с фокусирана отдаденост на земеделски проучвания и технологии са най-важните отделни инвестиции, които можете да направите“, казва Лонг, посочвайки, че специфичните за селското стопанство предизвикателства често оставят дребни фермери уязвими.

Инвестициите в земеделието са важни, за да гарантират, че целите за продоволствената сигурност могат да бъдат изпълнени въпреки глобалните предизвикателства, възпрепятстващи производството днес, казва Лонг.

„Дърветата са прекрасно място, от което да започнем, тъй като те абсорбират и задържат толкова много въглерод“, казва тя, намеквайки, че системите за селскостопанско производство трябва да бъдат променени, за да включват повече дървета чрез агролесовъдство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Витамините, които се усвояват от организма не са продукт на химията. Те само ускъпяват урината и олекотяват джоба. Не само трябва да се синтезира молекулата, но и нейният 3D строеж. Още има лявовъртящи молекули, дясно въртящи. Витамини - само скъпи швейцарски или немски. А по-добре плодове. Другото е от лукаваго.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Няма да ми... звездички - звездички. Дяволчетата са вкусни и полезни, защото са бъкани с витамини. Освен това - така поемам по-малко кофеин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Тия дяволчете ще ти ****** ****, ама скоро ще го разбереш. От язва и се умира, by the way.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Пазете природата, спасете планетата !!! Пийте HELL !!! :)))) Лично аз от година и половина почти забравих за кафето: пия Дяволчета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
От обезлесяване до висока употреба на вода и енергийни ресурси проучване показва, че по-голямото производство на кафе унищожава планетата >> А производството на шиткойни е манна небесна? Лицемерие долно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Производството на кафе оставя огромен воден и енергиен отпечатък, тъй като са нужни 140 литра вода за производството на само 125 милиметра напитка кафе, посочват от Water Footprint Network.".............ей туй само да прочете човек , му стига за да си избърше заддника със статийката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още