IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през 2011 г.

Преразглеждането е свързано с ускоряване на ръста на потреблението на течни горива в Северна Америка и Азия

12:48 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
МАЕ повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през 2011 г.

Международната агенция за енергия (МАЕ) повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през 2011 г. с 260 хил. барела на ден спрямо прогнозата си отпреди месец до 88,8 млн. барела дневно, се казва в отчет на агенцията, цитиран от РИА Новости.

Преразглеждането на прогнозата е свързано с ускоряване на ръста на потреблението на течни горива в Северна Америка и Азия.

Настоящата прогноза на МАЕ за световното търсене на нефт през 2010 г. спрямо предходната прогноза показва нарастване със 130 хил. барела дневно до 87,4 млн. барела на ден.

Така в сравнение с 2010 г. търсенето на петрол в света през следващата година се очаква да нарасне с 1,4 млн. барела дневно.

Доставките на петрол в света са се увеличили през ноември с 400 хил. барела дневно спрямо октомври до 88,1 барела на ден, главно заради ръста на доставките за Канада, Казахстан и Бразилия.

По данни на МАЕ доставките на нефт само от страните от ОПЕК през ноември са нараснали с 45 хил. барела на ден до 29,2 млн. барела на ден. В същото време МАЕ прогнозира увеличение на търсенето на нефта на страните от ОПЕК през следващата спрямо тази година със 100 хил. барела дневно до 29,5 млн. барела дневно.

Обемът на преработения петрол в света през четвъртото тримесечие на годината според данните на МАЕ ще бъде 73,8 млн. барела на ден, каквато беше и предишната прогноза на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още