IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отново премина над 88 долара

Увеличението на вноса на петрол в Китай до рекордни нива помогна за поскъпването на енергийната суровина

09:30 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола отново премина над 88 долара

Цената на петрола тръгна нагоре в началото на борсовата седмица и премина над 88 долара за барел, след като Китайската централна банка не увеличи лихвените си проценти, противно на очакванията на анализатори, пише Bloomberg.

През уикенда стана ясно, че инфлацията в Китай е скочила до 5,1% на годишна база през ноември, което се дължи главно на силното поскъпване на храните. Въпреки че инфлацията надскочи определения от правителството таван, централната банка се въздържа от вдигане на основаната лихва.

Междувременно петролните министри на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) взеха решение да не променят квотите си на производство по време на срещата си на 11 декември.

Страните от ОПЕК повишиха прогнозите си за търсенето на петрол през следващата година с 260 хил. барела дневно до 88,8 млн. барела на ден. Това е третият пореден месец, в който ОПЕК повишава своите прогнози за търсенето през следващата година.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпва с 0,5% до 88,22 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Цената му приключи сесията в петък на ниво от 87,79 долара за барел - най-ниското за последните седем дни, като отбеляза първия си седмичен спад за последните три седмици.

За днешното повишение на цената на петрола помогнаха и данните за увеличението на вноса на петрол в Китай с 10,3% на годишна база през ноември до рекордните 36,65 млн. тона, което се равнява на средно 8,96 млн. барела на ден.

Брентът с доставка през януари поскъпва с 0,7% до 91,14 долара за барел в днешната електронна търговия. В петък цената му се понижи с 51 цента, или 0,6%, до 90,48 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още