IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачките в добивния сектор са заплаха за цените на суровините

Миньорите от златодобива в ЮАР и временно наетите в чилийската медна мина "Ескондида" се присъединяват към вече стачкуващите с искания за по-висок дял от печалбата на компаниите

17:44 | 26.07.11 г.
<p>
	Протестиращи работници от мината &quot;Ескондида&quot; в Чили. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращи работници от мината "Ескондида" в Чили. Снимка: Ройтерс

Миньорите от златодобива в ЮАР планират да се присъединят към работници на три континента, които стачкуват за по-високи заплати и нарушиха добива на суровини в мини, собственост на BHP Billiton Ltd., Xstrata Plc и Anglo American Plc, съобщи Bloomberg.

Над 200 000 миньори в златодобива ще се прибавят през тази седмица към стачкуващите работници в мините за въглища и диаманти, след като преговорите за заплащането се провалиха, обявиха от южноафриканския Национален съюз на миньорите.

Стачката в медната мина „Ескондида“ в Чили на BHP Billiton Ltd., която е най-голямата в света, продължава вече пети ден, а прекратяването на работата в някои от австралийските мини на компанията се очаква да бъде подновено отново утре.

Миньорите искат по-голям дял от печалбите, докато компаниите се очаква да съобщят рекордни печалби заради търсенето основно от Китай.

Фючърсите на златото достигнаха вчера рекорден връх, тъй като безрезултатните преговори по вдигане на тавана на вътрешния дълг на САЩ принудиха инвеститорите да заложат максимално на суровините през последната почти една година.

„Работниците лесно могат да видят нарастващите печалби и особено по време на публикуване на печалбите, тъй като виждаме да излизат много силни резултати“, заяви Джон Майер, анализатор във Fairfax IS.

„Миньорите работят много здраво, за да изкарат парите си. Те са силни момчета, наистина имат склонност към по-голяма активност и знаят, че държат ключа към продукцията“, добави Майер.

Временно наетите в „Ескондида“ днес ще се присъединят към стачката на постоянните работници, обявиха от техния профсъюз вчера.

Работниците и управата ще започнат днес преговори с посредничеството на чилийските власти в опит да бъде прекратен престоят, заяви Патрисио Тапиа, директор на профсъюза.

Спирането на работа от постоянните работници, които искат по-високи премии и осигурителни вноски, е струвало около 12 000 метрични тона загубена продукция, заяви Роберто Ариагада, директор на профсъюза. „Ескондида“ е напълно парализирана“, заяви той вчера.

„Шофьорите на камиони, операторите на трошачки, всички спряха“, добави той.

Стачката е „незаконна“ и „компанията ще реализира план за действие, за да осигури безопасността на своята работна сила и цялост на операциите си“, заяви Кели Куърк, говорителка на BHP Billiton Ltd., без да уточнява подробности. Тя отказа да коментира предварително днешните преговори.

"Добивните компании „реализират рекордни печалби, цените на суровините се задържат високи и, разбира се, работниците могат да видят това, така че вследствие на това ние чуваме „Искаме своя дял“, заяви Гавин Уент, директор на Mine Life Pty Ltd.

„В период, когато пазарът е нервен, това само добавя пореден пласт несигурност за инвеститорите“, добави той.

Цените на медта, които се повишиха с около една трета през последните 12 месеца, нараснаха заради опасението, че и други мини в Чили могат да се присъединят към прекратилите дейност работници в „Ескондида“, която добива около една пета от медта в страната.

„Всяко намаляване на добива на злато и мед е силен знак за цените“, заяви Майер.

В ЮАР миньорите от златодобива ще се присъединят към 150 000 стачкуващи от мините за въглища и 5 000 от мините за диаманти, съобщиха вчера от техния профсъюз, който е най-големият в страната.

Протестите на служителите в петролните, химическите и инженерните компании спряха производството във фабрики и мини, прекъсвайки доставките на гориво.

ЮАР е на 5-то място в света по добив на злато за 2010 г. според компанията за проучвания GFMS Ltd., като първи е Китай.

Термичните операции във въгледобива на Anglo American Plc са спрени, заяви Хулисани Расивага, говорителка на компанията.

Доставчикът на около 95% от електроенергията на страната, произвеждана от въглища, Eskom Holdings SOC Ltd., търпи прекъсвания в доставките, заяви вчера говорителят на компанията Тони Скот.

Най-голямата компания в света за добив на диаманти De Beers обяви вчера, че в мините на ЮАР продължава „някакъв“ добив, след като на 22 юли там започна стачка относно заплащането.

Около 3 500 работници в мините за въглища на BHP Billiton Ltd. в австралийския щат Куинсланд участват в щафетни стачки, започнали през юни, които са първи в австралийските мини на компанията за последното десетилетие.

Най-голямото прекъсване стана през уикенда в мината „Сараджи“, която е собственост на смесено предприятие между BHP Billiton Ltd. и Mitsubishi Development Pty.

Миньорите ще стачкуват 36 часа в „Норич Парк“ в Куинсланд от утре, а в мините „Грегъри“ и „Крайнъм“на 31 юли и 1 август ще се проведат 12-часови щафетни стачки, заяви Стивън Смит, председател на поделение на профсъюза на работниците от строителството, горите, мините и енергетиката. Следващи срещи с управата на BHP Billiton Ltd. ще бъдат организирани през август, добави той.

Стачките може да вдигнат цените на въглищата, които и без това се търгуват близо до рекордни върхове заради намаляването на предлагането, предизвикано от наводненията в Куинсланд през първите 3 месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още