IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merrill Lynch: Златото ще премине 2000 долара за унция, ако Фед влее ликвидност

Бернанке поддържа схващането, че по-слабата валута подкрепя конкурентоспособността на страната, и затова ще разхлаби монетарната политика, предвижда банката

11:43 | 12.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Merrill Lynch: Златото ще премине 2000 долара за унция, ако Фед влее ликвидност

Аксел Мерк, президент и главен инвестиционен директор на Merk Investments, заяви, че е почти сигурно, че отговорните за политическите решения в САЩ ще разхлабят монетарната политика, като това е възможно да стане още през следващата седмица, когато председателят на Фед Бен Бернанке ще представи осъвременената икономическа оценка на централната банка пред Конгреса на САЩ.

Според него Бернанке поддържа схващането, че използването на по-слаба валута е в подкрепа на конкурентоспособността на страната и излизането от рецесията и поради тази причина ще използва монетарната политика като средство за стимулиране на американското икономическо възстановяване.

„Той каза, че изоставянето на златния стандарт по време на Голямата депресия е помогнало на САЩ да се възстановят по-бързо от останалите страни, което означава, че поевтиняването на валутата помага. Това е, което се опитва да направи“, посочи Мерк.

Част от трейдърите обаче не са настроени толкова оптимистично спрямо цената на златото. Андрю Су, главен изпълнителен директор на компанията за търговията със суровини Compass Global Markets в Сидни, заяви, че очаква златото да продължи да поевтинява през следващите няколко месеца, като цената му може да достигне и до 1 300 долара за тройунция.

Мнението му е, че инвеститорите ще се освобождават от златото, от което направиха пари през миналата година, като ще се опитат да избият загубите от тази чрез ценните книжа.

„Смятам също, че шансовете за вливане на ликвидност през тази година от страна на Фед са много по-ниски, отколкото очакват пазарите, и че ще станем свидетели на стабилно поскъпване на американския долар“, каза Су.

„Считам, че в краткосрочен план ще наблюдаваме ускорен спад под техническата подкрепа при 1 530 долара за тройунция, за да видим как цените падат до нива от около 1 300 долара за тройунция“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
pavlikenski ziganin
преди 11 години
Ха ха ха ха ха само преди няколко месеца пееха друга песен за "златния балон" и там разните му псевдо експерти , като екстра ще ли да печатат още ха ха ха ха всички банкери да се преименуват на печатари , а всички икономисти да изучат полиграфията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още