IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато в световен мащаб е намаляло през първото тримесечие

Притесненията за дълговата криза в Европа натиснаха цената на метала до 10-месечно дъно, повдигайки въпроси за статута му на „убежище“

12:31 | 17.05.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на злато в световен мащаб е намаляло през първото тримесечие

Търсенето на злато в световен мащаб е намаляло с 5% през първото тримесечие на годината до 1 097,6 тона, водено от спада в търсенето на бижута и в покупките на централните банки, сочат данни на Световния съвет по златото (ССЗ), цитирани от CNBC.

Покупките на публичния сектор, извършвани предимно от централни банки, са намалели с 41% до 80,8 тона, докато търсенето при бижутата е намаляло с 6% до 519,8 тона вследствие на по-високите им цени, се посочва в доклад на съвета.

Средната цена на златото за първото тримесечие на 2012 г. е била 1 609,57 долара за тройунция, което е с 22% повече от аналогичния период на предходната година.

Притесненията за дълговата криза в Европа доведоха до отлив от златото, довеждайки цената му до 10-месечно дъно и повдигайки въпроси за статута му на „убежище“. Този негов статут се оспорва от американския долар, а валутата поскъпва от началото на годината.

„Негативната корелация на златото с американския долар нараства. През миналата година тя бе близка до нулата, а в момента се доближава до -0,7, което ни говори, че всеки път, когато доларът поскъпне, цената на златото ще продължава да пада“, заяви Андрю Су, главен изпълнителен директор на Compass Global Markets.

Су очаква цената на златото да се понижи до 1 300 долара за тройунция през следващите няколко месеца, а настоящото му поевтиняване едва ли ще предизвика скок в търсенето.

„Мисля, че търгуваните обеми ще продължат да се понижават. Търсенето може да се понижи с 10% през второто тримесечие“, твърди той. „Потребителското доверие е много ниско. Търсенето на бижута намалява – това е последното нещо, върху което те ще се концентрират“, добави Су.

В допълнение към липсата на търсене от страна на потребителите, Доминик Шнайдър, ръководител на отдела за проучване на суровините в UBS Wealth Management, очаква по-нататъшен спад и в търсенето от инвеститорите заради опасенията около дълговата криза в еврозоната.

„В периоди на криза ликвидността е най-важна и златото не може да задоволи нуждите в сравнение със зелените пари“, каза Шнайдър. „Оскъдното инвестиционно търсене ще задържи пазара пренаситен в голяма степен. За да се  балансира той, покупките на бижута и от централните банки трябва да нараснат рязко. Това едва ли ще се случи“, добави Шнайдър.

От данните на ССЗ става ясно, че Китай е изпреварил Индия като най-голям потребител на злато в света, съобщава MarketWatch.

Търсенето в Индия през първото тримесечие се е понижило с 19% до 207,6 метрични тона, докато в Китай е нараснало със 7% до рекордните 255,2 метрични тона.

Двете страни са с общ дял от 54% в покупките на злато за периода.

В Индия през първото тримесечие инвестиционното търсене се е свило на годишна база с 46% до 55,6 тона, а търсенето на бижута е намаляло с 19% до 152 тона.

„Търсенето на злато в Индия бе повлияно от няколко фактора: новия данък върху златото, две повишения на вносните мита върху златото, както и от волатилността в курса на рупията и поевтиняването ѝ“, посочват от ССЗ.

Макар че индийското правителство през този месец се отказа от новия данък върху златото, Су отбелязва, че по-слабата рупия ще продължи да оказва натиск върху търсенето.

В Китай търсенето е било подкрепено от покупките покрай празнуването на Новата година по лунния календар, когато търговията с ценния метал традиционно се увеличава.

„Търсенето на бижута в Китай нарасна значително, достигайки 30% от търсенето на бижута в световен мащаб, което прави Китай най-големия пазар на бижута за трета поредна година“, се подчертава в доклада.

Според експертите на ССЗ инфлацията и ограниченията на пазара на недвижими имоти вероятно ще доведат до ново увеличение на търсенето, предава ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
от 7000 год. златото не признава граници, митници още по-малко пък борсови спекулаций...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Производителят, как мислиш /доколкото златото не е дървен материал/ дали може, ей така, свободно, да сключва извънборсови сделки? И какви, според теб, са разходите със и без борсата за това? Как се изнася от която и да е страна злато, продадено по неофициален път? Не, че 8изобщо/ не би било възможно но, как се минават митнически и други бариери в такъв случай, как е с охраната?- Само питам, де.Отделно, само Индия да не е възстановила покупките си, а другите да са ги просто задържали на същите нива, дали и това няма да е достатъчно за спад на търговията? Индия да не ти е България с нейните 1,1 милиарда души?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
dani de vito
преди 11 години
Такааа .....гледам и не вярвам - МВФ си купил за първи път злато , японски пенсионен фонд също ,Китай няма насита , Индия само след месец ще е възтановила доставките , Германия нещо мрънка къде са и кюлчетата ,Чавес излезе най-умен - моето си е в моя трезор ... Аз ако съм инстуционален инвеститор или хедж фонд ,никога не бих купил от борсата в Лондон ,отивам директно при производителя ! Та мисля данните за покупка са поне с една четвърт занижени ! Високи били цените на златото ! Ха Ха Ха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
marin1
преди 11 години
За да сме по-точни:Data for the report was compiled by the London-based consultancy Thomson Reuters GFMS.- 1Q Jewelry Demand Falls 8% Year-On-Year; Investment Demand up 13%- Global Mine Output Up 3%; Recycling Increases 11%т.е. - търсенето на Бижута намалява (което е и нормално при тези цени) но рязко се УВЕЛИЧАВА това С ИНВЕСТИЦИОНА ЦЕЛ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Bobi84
преди 11 години
Алоооооооооооооооооооо. Редактора, моля по сериозно с тези заглавия. Златото с 10 годишно дъно, ръст на сделките с имоти с ръст в сравнение с 2007? Уж сте сериозна медия, а заглавията като на жълт вестник-нищо общо със съдържанието!!!!!!!1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Jekata
преди 11 години
Дам, да се наредя и аз на опашката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Snipe
преди 11 години
"10-годишно дъно" WFT?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още