IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарасналите покупки на централните банки вдигат цената на златото

Среброто също поскъпва, докато медта, платината и паладия поевтиняват леко

15:54 | 21.11.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Нарасналите покупки на централните банки вдигат цената на златото

Фючърсите за доставка на злато поскъпнаха леко в днешната волатилна сесия, след като стана ясно, че покупките на ценния метал от страна на централни банки от развиващите се икономики са скочили през октомври, макар че опасенията около спасителната програма за Гърция ограничават печалбите, съобщи MarketWatch.

Цената на златото с доставка през декември нарасна с 0,13% до 1 725,50 долара за тройунция. Вчера договорите се сключваха на 10,80 долара по-ниска цена, тъй като несигурността в еврозоната допринесе за поскъпването на долара, което направи търгуваните в долари суровини по-слабо привлекателни за инвеститорите в други валути.

Опасенията за еврозоната влязоха отново в дневния ред, след като министрите на финансите на страните от региона не успяха да се споразумеят по условията за отпускане на следващия транш от спасителния финансов пакет за Гърция, като насрочиха ново заседание за понеделник.

Месечната статистика на Международния валутен фонд показа, че централните банки в развитите икономики са увеличили вложенията си в злато през октомври, като само Бразилия е увеличила запасите си със 17,170 тона, съобщи Ройтерс.

„Според МВФ централните банки на развиващите се икономики са закупили над 40 тона злато през октомври. По всяка вероятност покупките на централните банки през 2012 г. ще надхвърлят миналогодишния рекорд от 457 тона“, пишат в своя бележка анализатори от Commerzbank.

Среброто с доставка през декември поскъпна с 0,5% до 33,09 долара за тройунция, докато медта поевтиня д 0,3% до 3,51 долара за паунд.

Цената по януарските фючърси за платината намаля с 0,2% до 1 570,30 долара за тройунция, а тази за паладия изтри 0,4% до 635,85 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 10
stoiloff
преди 11 години
Златото, най-измамната инвестиция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още