IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл очаква спад на добива на петрол и увеличение при природния газ

Инвестициите на руската компанията през миналата година са нараснали с 40% до 13,7 млрд. долара

16:12 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Лукойл очаква спад на добива на петрол и увеличение при природния газ

Втората по пазарна капитализация руска компания за добив на петрол Лукойл обяви, че очаква резултатите ѝ за 2012 г. да покажат спад на добива на суровината с около 1%, но ръст в добива на въглеводороди като цяло заради увеличените количества природен газ, добити в Русия и чужбина, съобщи MarketWatch.

Компанията, която се мъчи от години да стабилизира добива на нефт в разработените находища в Западен Сибир, посочва в свое съобщение с предварителни резултати, че очаква добивът на суров петрол за миналата година да е достигнал 89,9 млн. тона, от които 84,2 млн. тона са добити в Русия.

„Значително по-големите обеми на дейностите по сондиране и геоложки и инженерни проучвания през 2012 г. осигуряват възможност за обрат на тенденцията към понижение и на стабилност в добива на петрол“, пише в съобщението. През 2011 г. компанията отчете спад на добивите с 5,5% на годишна база.

От Лукойл отбелязват, че общият добив на въглеводороди през 2012 г. е нараснал с 2% до 114,4 млн. тона, като добивът на газ се е увеличил с 11,2% до 24,5 млрд. кубически метра.

Компанията е инвестирала с 40% повече средства спрямо 2011 г., като сумата достига 13,7 млрд. долара.

Оттам изтъкнаха, че основните цели за 2013 г. включват нарастване на добиваните обеми, начало на добив в находището Западна Курна-2 в Ирак през четвъртото тримесечие и модернизиране на рафинериите ѝ в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още