IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на памука отново доближи 8-месечен връх

Захарта се възстановява след достигането на две и половина годишно дъно

16:15 | 29.01.13 г.
Цената на памука отново доближи 8-месечен връх

Американските фючърси за суровините нарисуваха смесена картина преди отварянето на борсите днес, като цената на памука отново доближи 8-месечния връх, достигнат през миналата седмица, пише Investing.com.

На американската фючърсна борса ICE цената по доставките на памук през март достигна 0,8221 долара за паунд, което представлява ръст от 1,4% за деня. На 24 януари фючърсите за памука поскъпнаха до 0,8394 долара за паунд заради признаци за силно търсене от най-големия потребител Китай и заради опасенията за доставките за САЩ.

Отношението спрямо суровината се подобри, след като базираната във Великобритания група Cotlook през миналата седмица понижи прогнозата си за излишъка на памук в световен мащаб с 2,4%, позовавайки се на нарасналото търсене на страните от Югоизточна Азия.

През настоящата пазарна година световните доставки на памук ще надхвърлят търсенето с 3,53 млн. тона, като това е понижение спрямо декемврийската прогноза от 3,62 млн. тона.

Изследователската компания повиши прогнозата си за световното потребление, направена през миналия месец, с 1,2% до 22,5 млн. тона.

Междувременно договорите за бъдещи доставки на захар се сключваха при 0,1864 долара за паунд, като това е понижение от 0,75% за деня. По-рано през сесията обаче спадът на цената за доставки през март бе достигнал и 0,9%, отчитайки дневно дъно от 0,1861 долара за паунд.

Вчера цената на захарта нарасна с близо 2%, тъй като пазарните играчи ограничиха късите продажби поради факта, че от техническа гледна точка суровината е в зона на свръхпродаденост.

На 23 януари цената по договорите за доставка на захар през март падна до 0,1806 долара за паунд – най-ниското ѝ ниво от 12 август 2010 г. През последните месеци тя бе поставена под силен натиск за разпродажби, тъй като доверието в захарта бе повлияно неблагоприятно от схващането, че световните доставки са повече от достатъчни, за да задоволят световното търсене.

По-рано през януари инвестиционната банка  Goldman Sachs понижи прогнозата си за цената на суровината през 2013 г., позовавайки се на обилните световни доставки. Според институцията цената на фючърсите за захарта ще се задържат на средно ниво от 0,1850 долара за паунд през следващите 6 месеца, което е доста под предишната ѝ оценка от 0,22 долара за паунд.

Кафето от сорт „арабика“ с доставка през март се търгува на цена от 1,4925 долара за паунд, поевтинявайки с 0,15%. Цената по договорите се движи в тесни граници между дневното дъно от 1,4907 долара за паунд и върха за сесията от 1,4988 долара за паунд.

На 24 януари цената по фючърсите за кафето се понижи до 3-седмично дъно от 1,4617 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още