IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след прогнозите за производството извън ОПЕК

Въпреки отстъплението в петък "черното злато" се насочва към своята трета поредна седмица на растеж

10:03 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поевтинява след прогнозите за производството извън ОПЕК

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се търгуват с понижение в петък след прогнозите за ръст на доставките от страните извън ОПЕК. Въпреки това суровината е на крачка да отбележи своята трета поредна седмица на растеж.

Цената на суровия петрол с доставка през август отстъпва с 0,15 долара, или 0,15%, до 104,76 долара за барел в електронната търговия.

Стойността на „черното злато“ отбеляза лек спад, след като китайският финансов министър обяви, че очаква икономическият растеж на страната през тази година да бъде в рамките на 7%. По-ранните прогнози за страната, която е вторият по големина потребител на петрол в света, бяха за ръст от 7,5% за текущата година.

"Китайската икономика отново бе под светлината на прожекторите, като инвеститорите изглежда приемат новините доста добре", заяви главният пазарен анализатор в IG Крис Ъестън, цитиран от MarketWatch, позовавайки се на скромните загуби при китайските фондови борси.

Официалните данни за растежа на националната икономика през второто тримесечие се очаква да бъдат публикувани от китайските власти идният понеделник.

Цената на търгувания на Нюйорската борса петрол се понижи с 1,61 долара, или 1,5%, в четвъртък. Спадът бе вследствие на прогнозата на Международната агенция по енергетика (IEA), че производството на нефт от производителите извън ОПЕК ще изпревари нарастването на глобалното търсене на енергийната суровина.

IEA очаква износа от страни извън ОПЕК да се повиши с около 1,3 млн. барела дневно през следващата година – годишен темп на растеж, който "бе постигнат едва веднъж в последните 20 години". Експерти прогнозираха растеж на доставките за тази година от 1,2 млн. барела на дни.

В същото време, търсенето в световен мащаб вероятно ще нарасне с 1,2 млн. барела на ден през 2014 г., според данните на организацията.

Въпреки че петролните фючърси сe търгуват с понижение в петък, контрактите са на път да поскъпнат с близо 1,6% на седмична база. Стойността на „черното злато“ отбеляза ръст през тази седмица, след като отделни проучвания на Администрацията за енергийна информация (EIA) и на Американският институт по петрола (АPI) показаха рязък спад на запасите от суровината в САЩ.

Цената на петрола намери подкрепа през тази седмица и от политическата несигурност в Египет след неотдавнашното сваляне на президента Мохамед Морси. Африканската страна контролира Суецкия канал и Суецко-средиземноморския петролопровод – ключови транспорни центрове за добиваното в Близкия Изток "черно злато".

Фючърсите върху търгувания на Лондонската борса конкурентен сорт брент поскъпват с 0,17 долара, или 0,15%, до 107,57 долара за барел в електронната търговия в петък.

Междувременно цената на бензиновите контракти с доставка през август се покачва с 0,04 долара до 3,06 за галон, докато стойността на дизеловото гориво с доставка през август остава без промяна на ниво от 3 долара за галон.

Цената на природния газ с доставка през август се изкачва с 0,01 долара, или 0,3%, достигайки 3,62 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още