IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото продължи поскъпването си въпреки неясните сигнали от Фед

Инвеститорите са в очакване на срещите на върха на ЕЦБ и АЦБ по-късно в четвъртък

09:57 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото продължи поскъпването си въпреки неясните сигнали от Фед

Фючърсите върху златото продължават поскъпването си в четвъртък, след като Федералният резерв леко понижи очакванията си за икономическото възстановяване на САЩ, но не даде ясен отговор кога ще започне изтъняване на месечната си програма за изкупуване на активи.

Цената на златото с доставка през декември се покачва с 7,15 долара, или 0,54 на сто, до 1 320,15 долара за тройунция в електронната търговия, съобщава MarketWatch.

Стойността на благородния метал отбеляза чувствителен ръст късно в сряда, след като Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) обяви очакванията си най-голямата икономика в света се разшири с по-скромен темп през втората половина на годината. Месец по-рано нагласите на централни банкери бяха далеч по-оптимистични.

От FOMC не дадоха и ясни сигнали кога планират да започнат поетапно ограничаване на мащабната си 85-милиардна месечна програма за изкупуване на ДЦК и други активи.

Продължаването на потока от парични стимули от страна на Фед дава тласък на стойността на златото и другите благородни метали. Инвеститорите ги използват като защита срещу инфлационните рискове, които могат да породят гъвкавите монетарни политики на централните банки.

Златото завърши сесията в сряда с понижение на стойността си от 0,9% до 1 313 долара за тройунция. Цената на метала остана под натиск след публикуването на по-добрите очакваното данни за БВП на САЩ за второто тримесечие. Индикаторът нарасна до 1,7 на сто, докато анкетираните от MarketWatch експерти предвиждаха ръст от 1%.

"Силното търсене на физическо злато в нововъзникващите пазари е сред положителните фактори за метала, но бичите настроения може да бъдат смекчени от евентуалното свиване на количествените улеснения", каза в четвъртък анализаторът в HSBC Джеймс Стийл.

Експертът отбеляза, че позицията на Фед изглежда, че "няма да е основателна причина за поскъпване или поевтиняване на златото". "Склонни сме да мислим, че в краткосрочен план златото ще се търгува при странична тенденция, поне докато позицията на Федералния резерв относно изтъняването на стимулите не стане по-ясна", коментира още Стийл.

Инвеститорите очакват по-късно в четвъртък месечните заседания на Европейската централна банка и Английската централна банка, които ще обсъдят бъдещите си монетарни политики.

Ден по-късно в САЩ ще бъдат публикувани дългоочакваните данни за работните места през юли. Икономистите, анкетирани от MarketWatch, очакват добавянето на 175 000 позиции, или с 20 000 под отчетения през юни ръст от 195 000.

При търговията с други ценни метали в четвъртък стойността на среброто отстъпва минимално с 0,01 долара, или 0,05 на сто, до 19,61 долара за тройунция. Цената на медта с доставка през септември от своя страна се покачва с 0,01 долара, или 0,36%, до 3,13 долара за паунд.

Фючърсите върху платината с доставка през октомври поскъпват с 2,55 долара, или 0,18 на сто, до 1 441,40 долара за тройунция, докато цената на паладия с доставка през септември е нагоре с 3,70 долара, или 0,51%, до 731,20 долара за тройунция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още