IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV плаща 2,65 млрд. долара на Statoil за ключови петролни полета

Сделката ще помогне на Statoil да инвестира във високодоходни проекти в ключови области, твърди изпълнителният директор Хелге Лунд

12:02 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
OMV плаща 2,65 млрд. долара на Statoil за ключови петролни полета

Става дума за най-голямата сделка в корпоративната история на OMV - енергийната компания Statoil е продала части от няколко ключови петролни полета в Северно море на австрийския концерн за 2,65 млрд. долара (около 2 млрд. евро). По този начин норвежкото държавно дружество съкращава поне 2,65 млрд. долара капиталови разходи и повишава влиянието на австрийския холдинг в cкандинавската страна, предава Ройтерс.

Statoil е продала 19 процента от петролното поле Гулфакс, както и 24 на сто от находището в Гудрун. Компанията също така прие предложение за сътрудничество в 11 от лицензираните си петролни находища в Северно море, западната част на Шетландските острови и Фарьорските острови.

Сделката, която е на стойност 2,65 млрд. долара, може да се увеличи с още 500 млн. долара за покриване на допълнителни инвестиции. По този начин норвежкият петролен гигант ще спести голямо количество средства за провеждането на сондажи в Северно море.

"Чрез тази сделка Statoil ще придобие средства, които ще отключат капитал за инвестиране във високодоходни проекти в ключови области", заяви главният изпълнителен директор на дружеството Хелге Лунд.

Въпреки това сделката ще затрудни задачата на Statoil да достигне целта си за вдигане на производството на 2,5 млн. барела петролен еквивалент до 2020 г. спрямо отчетените през 2012 г. близо 2 млн. барела.

От друга страна сделката ще спомогне на OMV да повиши своите доказани и вероятни запаси с 320 млн. барела, или около 19%. По този начин австрийската компания ще увеличи производството си с близо 40 000 барела през 2014 г. и почти 60 000 барела през 2016 г.

"Сделката ще даде огромен тласък на стратегията на OMV и ще бъде ключов фактор за постигането на нашите цели до 2016 г.", обяви Герхард Ройс, главен изпълнителен директор на австрийското дружество.

Петролното поле Гулфакс, което се разработва от 1986 г., е един от най-дългосрочните проекти на Statoil. Находището в Гудрун пък е едно от най-новите – сондажите там започнаха през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още