IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи общи екологични принципи за добива на шистов газ

Препоръките на Брюксел обаче засега няма да имат задължителен характер

11:31 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК ще предложи общи екологични принципи за добива на шистов газ

Европейската комисия (ЕК) ще предложи на страните-членки на Европейския съюз (ЕС), които искат да добиват шистов газ на своята територия, да спазват общи санитарни и екологични принципи, предаде Франс прес.

Комисията признава, че има икономически интерес от експлоатацията на това неконвенционално изкопаемо гориво, но възнамерява да въведе стриктна регламентация.

"Ще може да се прави избор на обект, само ако оценката на рисковете доказва, че високодебитното хидравлично разбиване не води до пряко вкарване на какъвто и да било замърсител в подпочвените води", посочват от Брюксел.

Държавите ще трябва да се уверят, че инсталациите за експлоатация на шистов газ са изградени така, че
да няма течове на повърхността и изливания в почвата, водата или въздуха.

Оценките за въздействие на околната среда (ОВОС) ще трябва да се правят с максимална прозрачност, изрично подчертава Еврокомисията. Националните власти ще трябва да информират обществото и за използваните химични вещества при хидравличния фракинг.

Препоръките на комисията обаче нямат правно задължителен характер. Противно на желанието на Европейския парламент Брюксел се отказа да наложи законова рамка на европейско равнище на проучването и експлоатацията на шистов газ. 

Комисията ще направи оценка на препоръките 18 месеца след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Ако страните не спазват препоръките, Брюксел не изключва да ги направи правно задължителни.

Според комисията твърде малко вероятно е в ЕС да настъпи шистова революция, подобна на тази в САЩ. В същото време Брюксел е на мнение, че трябва да се развива всеки собствен източник на газ - конвенционален или неконвенционален, който може да намали зависимостта на съюза от вноса на синьо гориво.

Според Брюксел добивът на шистов газ може да задоволява около 10 на сто от търсенето на газ в ЕС до 2035 г.

Агенцията информира още, че днес председателят на ЕК  Жозе Мануел Барозу ще представи новия пакет "енергия-климат 2030", който определя целите на Европейския съюз по отношение на климата и енергията до 2030 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още