IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико приключи мащабната реформа в енергийния сектор

Широкообхватният план на президента Пеня Нието цели създаването на благоприятни условия за привличане на чуждестранни капитали

15:23 | 06.05.14 г.
Мексико приключи мащабната реформа в енергийния сектор

Мексиканското правителство приключи мащабната реформа в енергийния сектор, която цели създаването на благоприятни условия за петролните компании, предава руският портал "Вести". Основната цел на плана на управляващите е привличането на значителни инвестиции от големи международни петролни компании в краткосрочен план.

Създаването на благоприятни условия за привличане на чуждестранни капитали в енергийния сектор е основната задача на мексиканския президент Енрике Пеня Нието в стремежа му да превърне страната в лидер в цяла Латинска Америка.

Мексиканската петролна индустрия генерира 32 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Въпреки това през последното десетилетие добивът силно намаля, което сви драстично и инвестициите в сектора.

Чрез реализирането на реформата се предполага, че частните компании ще могат да получат достъп до различни области чрез система за наддаване. При равни резултати между отделните кандидати ще бъде даван приоритет на местните дружества. Освен това се очаква, че проучванията за петрол от чужди компании ще изискват създаването на дъщерни дружества, известна част от които ще бъдат собственост на местни предприятия.

От 2004 до 2013 г. производството на суров петрол в страната намаля с 25 на сто. През миналата година средното дневно производство пък достигна едва 2,9 млн. барела – най-ниското равнище в последните 20 години.

В основата на мащабния план на Пеня Нието стои ниската ефективност на мексиканската държавна петролна компания Pemex. Според президента публичното дружество е затънало в корупция и неефективност.

Реформата на мексиканското правителство отваря петролните резерви на страната към частните фирми и улеснява техните пътища за инвестиции в икономиката. Пеня Нието очаква, че подобна мярка ще увеличи производството на суров петрол до 3,5 млн. барела на ден до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още