IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран е готов да доставя газ в Европа по газопровода "Набуко"

Делегация от две европейски страни е посетила Иран, за да обсъди възможните маршрути за доставка на синьо гориво

16:53 | 11.08.14 г.
Иран е готов да доставя газ в Европа по газопровода "Набуко"

Иран е готов да доставя газ в Европа по газопровода "Набуко", а две европейски страни вече са проявили интерес, посочи пред ирански медии заместник-министърът на петрола на Иран Али Маджеди, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му в момент, когато Европа планира да диверсифицира доставките си на енергийни ресурси, Иран със своите най-големи газови запаси в света може да доставя на Стария континент газ чрез "Набуко".

Маджеди съобщи, че неотдавна Иран е бил посетен от делегациите на две европейски страни, които той не назовава. Целта им е била да обсъдят възможните маршрути, включително доставки през Турция, Ирак, Сирия, Кавказ и Черно море. Според него най-добър е турският маршрут.

"Набуко" би бил безполезен без иранския газ, отбелязва иранският заместник-министър.

Според него газът от находището "Шах Дениз" в Каспийско море ще бъде недостатъчен за този газопровод - добивът от това находище ще бъде не повече от 8 милиарда кубични метра газ годишно, а мощността на газопровода е планирана за минимум 23 милиарда кубични метра годишно.

Маджеди посочи, че Турция е изразила интереса си за участие в доставките на газ от Иран за Европа. Освен това Иран има потенциал да доставя "синьо гориво" на Европа под формата на втечнен газ.

"Набуко" е неуспешен проект за магистрален газопровод с дължина 3 300 километра от Туркменистан и Азербайджан до страните от ЕС, преди всичко Германия и Австрия. Стойността на проекта се определяше на 7,9 милиарда евро. В консорциума за изграждането му влизаха OMV, унгарската FGSZ, българската Булгаргаз, румънската Transgaz, турската  BOTAS.

Подготовката за проекта започна през 2002 г. Първоначално се планираше строителството да започне през 2011 г. и да приключи към 2014 г., но изпълнението неколкократно се отлагаше заради проблеми с евентуалните доставчици на газ. В края на 2011 г. бе съобщено, че сроковете за пускане на проекта са определени за 2018 г. През юни 2013 г. бе обявено, че с този проект се приключва, а приоритетен става Трансадриатическият газопровод.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още