IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФЕД подсили позициите на златото

За седмицата сребърните фючърси поскъпнаха с 4,58%, най-голямата седмична печалба за последните четири месеца

09:04 | 21.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<br />

Фючърсите върху златото се изстреляха до най-високото си ниво за последните три седмици в петък, след като песимистичната оценка на Федералния резерв за състоянието на глобалната икономика подсили апетита на инвеститорите към този актив, пише Investing.com

Фючърсите върху златото с доставка през декември на платформата Comex на борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange скочиха с 20,80 долара за тройунция, или 1,86%, за да завършат седмицата на ниво от 1 137,80 долара за тройунция в петък, след като по-рано през деня цените удариха връх от 1141,50 долара за тройунция – най-високото равнище от 1 септември насам. За цялата седмица цената на благородния метал се повиши с цели 3,14 на сто, или 30,30 долара за тройунция, като заличи загубите от предните три седмици. 

Американската централна банка (Фед) остави краткосрочните лихвени проценти непроменени в четвъртък на фона на опасенията, че слабата инфлацията и последиците от неотдавнашната нестабилност на пазарите ще повлияят негативно на американската икономика.

След двудневното си заседание във Вашингтон Комитетът по паричната политика (FOMC) заяви в своето комюнике, че е налице „солиден ръст на нови работни места, но че трябва да се изчака още, преди да се внесат промени в политиката на ниски лихви“ - сега между 0 и 0,25 на сто, възприета в края на 2008 г. в подкрепа на икономическото възстановяване. „Последните глобални икономически и финансови тенденции могат да ограничат икономическата активност до известна степен и има вероятност да окажат допълнителен натиск за свиване на инфлацията в краткосрочен план", се казва още в изявлението на FOMC.

Централната банка добави, че иска да види „по-нататъшно подобрение на пазара на труда", и да бъде "разумно уверена", че инфлацията ще нарасне, преди да увеличи лихвите.Опасенията на Фед за несигурните перспективи за растежа на световната икономика се отразиха негативно в петък на финансовите пазари и чувствителните към рисковете активи.

Очакванията за по-високи лихвени проценти се считат за мечи сигнал за златото, тъй като благородният метал е поставен в условия на конкуренция с по-високата доходност на лихвоносните активи. По-силният щатски долар обикновено тежи върху златото, тъй като забавя търсенето на метала като алтернатива на активите и прави деноминираните в долара стоки по-скъпи за притежателите на други валути. 

Златото се обезцени до пет и половина годишно дъно от 1072,30 долара за тройунция на 24 юли на фона на спекулациите, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти за първи път от 2006 г. насам в някакъв момент през тази година.

Закъсняването на увеличението на лихвените проценти от страна на Фед е постоянен източник на дебати на пазарите през последните месеци. Инвеститорите вече са фокусирани върху следващото заседание на Фед на 27-28 октомври.

Също на Comex фючърсите върху среброто с доставка през декември се повишиха с 17,9 цента, или 1,19%, в петък и се установиха на цена от 15,16 долара за тройунция в края на търговията. За седмицата сребърните фючърси поскъпнаха с 64,4 цента, или 4,58%, най-голямата седмична печалба за последните четири месеца.

Медта с доставка през декември поскъпна с 6,6 цента, или 2,68 на сто, в петък до 2 386 долара за паунд, след като през деня се свлече до 2372 долара, най-ниското ниво от 8 септември. За седмицата цената на медта загуби 4,5 цента, или 2,64%. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
е що ? мани не им тряя да го хвърлят напрао или да вземат акъл от "инвесторите тука от УНСС " за нищо неносещия актив дет събира прах по рафтовете у мазето. За ко им е нали си имат долари ? .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още