IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият танкер с американски петрол за чужбина отплава от Тексас

Танкерът Theo T ще достави в Италия петрол и кондензат на швейцарския търговец Vitol Group

10:27 | 02.01.16 г. 15
Първият танкер с американски петрол за чужбина отплава от Тексас

Първата доставка на американски петрол за купувач в чужбина напусна пристанище в Тексас в четвъртък само няколко седмици, след като беше отменена 40-годишната забрана за износ на петрол, съобщи Bloomberg.

Танкерът Theo T отплава от пристанището в град Корпъс Кристи на западния бряг на Мексиканския залив, съобщи говорител на пристанището. Корабът пренася петрол и кондензат за Италия от кладенците на ConocoPhillips в Южен Тексас, които са продадени на швейцарския търговец Vitol Group.

Забраната за износ на петрол от САЩ, наложена през 70-те години на миналия век, беше отменена от Конгреса на 18 декември. Кампания за отмяната водиха редица петролни износители, сред които Continental Resources Inc., Chevron Corp. и Exxon Mobil Corp.

Европейският съюз също настояваше САЩ да свали забраната за износ на петрол като част от преговорите за трансатлантическото търговско сътрудничество.

Vitol, която притежава дялове в рафинерии в различни страни от Северна Европа до Австралия, има втора поръчка за доставка на американски петрол, който трябва да отпътува от пристанището в Хюстън до дни.

Темата за петрола може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 12
abdul
преди 8 години
Тоя път съм съгласен.Само камбаните не бият за тази доставка.. И според мен този фейсбук подход този път няма да сработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 22
Атанасио
преди 8 години
Смехории !!! или по-точно информационна война Смешно е защото САЩ внасят около 40% от консумираният петрол а започват да изнасят ????Целта е друга - тъй като в Русия приходите във бюджета от въглеводороди е 50-60% и повечето пари ги използват за въоръжение САЩ свалиха цената за да фалират Русия но по-вероятно е Суадиска Арабия да фалира защото за 2015г. имат 16% бюдж,дефицит и т.н. Гледам им смешните номера но този път няма да минат и само замазват очите на хората които неразбират за какво става въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 15
MZ/X
преди 8 години
Лоша новина за Русия, Саудитска Арабия и Иран и добра новина за Европа и България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още