IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petrobras договори с китайска банка кредит в размер на 10 млрд. долара

Сделката е част от споразумение за снабдяване на азиатската страна с петрол

10:25 | 27.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Petrobras договори с китайска банка кредит в размер на 10 млрд. долара

Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) договори кредит в размер на 10 млрд. долара от China Development Bank. Това се случва, след като бразилският държавен петролен производител преживява най-лошите условия на петролния пазар от десетилетия и се изправя пред падежи на стойност над два пъти по-голяма от тази на заема, настъпващи в следващите две години, пише Bloomberg.

Кредитната линия е част от сделка за доставка на петрол в азиатската страна, съобщава базираната в Рио де Жанейро Petrobras. Количеството, което ще се доставя, не се посочва.

Китай инвестира в богати на нефт страни, за да си подсигури „черно злато“. Азиатската страна е най-големият петролен пазар, а подобни сделки от страна на САЩ пък помогнаха на Венецуела да финансира своя балонизиращ се дълг.

Petrobras е затънала в най-големия корупционен скандал в Бразилия, тъкмо когато латиноамериканската страна преминава през рецесия, спадащо вътрешно търсене и сриващи се петролни цени, които са със 7о% по-ниски спрямо средата на 2014 г.

Заемът е по линия на споразумения, подписани между Бразилия и Китай миналата година, уточняват от петролната компания.

Това пък е последната от поредицата сделки, осъществени между Petrobras и Китай през последните години. През 2009 г. споразумение за 10 млрд. долара, включваше обещания за износ на най-много 150 хил. барела петрол на ден през първата година и 200 хил. барела в следващите 9 години.

През май Petrobras обяви сделка за 10 млрд. долара с три китайски банки, като заемът включва и 5 млрд. долара от China Development Bank.

Още през ноември главният финансов директор на Petrobras Иван Монтейро коментира, че най-задлъжнелият петролен производител в сектора проучва начини за взимане на заем срещу бъдещ износ на петрол като част от опита да намали зависимостта си от международните капиталови пазари.

А финансирането чрез тях  става по-трудно, след като рейтингът на Petrobras е вече „junk”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още