IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Руският добив на нефт през 2018 г. ще надвиши рекорда от 1987 г.

Продукцията ще се повишава с 590 хил. барела дневно през следващите три години до 11,65 млн. барела

17:47 | 20.07.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добивът на петрол в Русия до края на 2018 г. ще надвиши рекорда, постигнат преди близо 30 години в СССР, тъй като нискоразходните находища позволяват на компаниите да се справят с понижението в цените. Това прогнозира инвестиционната банка Goldman Sachs, цитирана от Bloomberg.

Продукцията ще се повишава с 590 хил. барела дневно през следващите три години до 11,65 млн. барела дневно, очакват анализаторите, които през миналата седмица са посетили някои от големите руски петролни компании. Това би надвишило рекорда от 11,42 млн. барела дневно, поставен през 1987 г.

“Оставаме позитивни за продукцията на руската петролна индустрия”, коментират експертите, оглавявани от Гейдар Мамедов. „При сегашните цени руските компании са едни от малкото големи глобални корпорации, които могат да поддържат сегашните си планове за растеж и за дивиденти“, посочват те.

Русия, която е най-големият износител на енергия, сигнализира през април, че ще повиши добива и износа, след като ОПЕК не предприе мерки за овладяване на свръхпредлагането. „Роснефт“ вероятно ще оглави подема през периода до 2018 г., тъй като най-големият производител в страната започва да обработва нови находища в Източен Сибир и увеличава добива от съществуващите.

Добивът би бил дори още по-висок, ако „Новатек“, „Татнефт“ и „Роснефт“ повишават продукцията с по-агресивен темп.

От Goldman Sachs посочват, че Русия е една от производителките в света с най-ниски разходи. Освен това компаниите извличат полза от прогресивната данъчна система, която се приспособява към ниските цени, както и от редица данъчни облекчения за „зелени“ дейности.

Според инвестиционната банка добивът в Русия ще се повиши от 11,06 млн. барела дневно през миналата година до 11,21 млн. барела през тази тази, а през 2017 г. ще достигне 11,41 млн. барела на ден. За сравнение, прогнозите на Международната агенция по енергетиката (МАЕ) предвиждат понижение до 11,06 млн. барела дневно тази година до 10,94 млн. барела през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
soze
преди 7 години
нека, нека... след поставения рекорд през 1987 изчезна империята на злото. Умря от глад, разпадна се на електрони, протони и неутрони. Запълниха нишите на НАТО и ЕС. Това показва, колко "велика" е руската икономика и промишленост. Сами си се оплитат в ниските цени на петрола...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Русия и Китай още преди доста години (6-7-8) си разработиха собствени технологии за тръби и помпени елементи - стават все по-малко зависими от Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още