IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради напрежението в Сирия*

Китай се разгневи на САЩ в четвъртък, заявявайки, че търговските спорове между двете страни са „провокирани от САЩ“

10:51 | 12.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха по време на азиатската сесия в четвъртък заради опасенията от военна ескалация в Сирия, съобщава Ройтерс. Според трейдъри продължаващите търговски спорове между САЩ и Китай също създават допълнително напрежение на пазара.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през май поскъпнаха с 0,48% до 67,14 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,25% до 72,24 долара за барел.

Петролните фючърси, търгувани на Shanghai International Energy Exchange, отчетоха ръст в цената си с 2,1% до 427,1 юана (68,03 долара).

Както Брент, така и американският суров петрол в сряда достигнаха най-високите си стойности от 2014 г. насам, след като Саудитска Арабия заяви, че е прихванала ракети над Рияд, а президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Русия за предстоящи военни действия в Сирия.

„Геополитическите рискове натежават много повече на пазара, отколкото неочакваното покачване на запасите в САЩ“, коментираха от ANZ bank.

Китай се разгневи на САЩ в четвъртък, заявявайки, че търговските спорове между двете страни са „провокирани от САЩ“ и, че Пекин е готов да ескалира конфликта, ако Вашингтон не отстъпи от намерението си да въведе мита върху вноса на стоки от азиатската страна. От китайското Министерство на търговията поясниха и,че не се провеждат двустранни преговори със САЩ относно търговските спорове.

Въпреки напрежението върху петролните пазари запасите остават твърде високи главно заради САЩ. По последни данни запасите в САЩ са се увеличили с 3,3 млн. барела до 428,64 млн. барела. Междувременно производството на суров петрол в страната през миналата седмица достигна рекордно високо ниво от 10,53 млн. барела на ден, което е ръст с една четвърт спрямо средата на 2016 г.

„Ако изключим възможността за каквито и да било геополитически рискове, виждаме ограничен потенциал за ръст на цените на петрола от настоящите нива поради продължаващото свръхпредлагане, главно от САЩ и Русия, както и заради перспективите за забавяне на търсенето“, заяви Георги Славов, директор Анализи стокови пазари в Marex Spectron.

На стоковите пазари обаче златото поевтиня с 0,41% до 1354,40 долара за тройунция. Среброто, медта и платината също се търгуват на червена територия, отчитайки понижение в цената си със съответно 0,64%, 0,93% и 0,22%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,04% до 89,55 пункта. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,07% до 106,87 йени. Австралийският долар се търгуваше по-високо спрямо американския с 0,04% до 0,7758 долара.

*Информацията е актуална към 9:47 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още