IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се задържат стабилни в сряда*

Според анализатор е интересно да се види кога мечите настроения ще станат преобладаващи заради продължаващото нарастване на производството в САЩ

10:26 | 25.04.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс 

Цените на петрола успяват да се задържат стабилни в сряда, въпреки че няколко пъти смениха посоката си на движение по време на азиатската сесия. Настроенията на пазара се промениха, след като при срещата между двамата президенти Доналд Тръмп и Еманюел Макрон беше споменато евентуално ново споразумение с Иран, защото настоящото изглеждало като компромис.

Сутринта българско време фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юни поскъпнаха с минималните 0,03% до 67,72 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,04% до 73,89 долара за барел.

Като цяло според много анализатори резките понижения в цената, които се наблюдаваха през 2014 г., вече са приключили и в момента наблюдаваме като цяло стабилни нива поради проблеми с доставките и силно търсене, пише Ройтерс. Това се дължи на намаляване на производството заради споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), но и поради политически риск пред доставките в Близкия Изток, Венецуела и Африка. 

„Тенденцията на пазара е възходяща, но не е ясно доколко ще е устойчива, тъй като се подхранва до голяма степен от политическия риск в Близкия Изток“, коментира Лукман Отунуга, анализатор в брокерската компания FXTM. Според него нарастващото производство в САЩ все още е основна тема на пазара, която продължава да тежи на цените и е интересно да се види кога мечите настроения ще станат преобладаващи.

Производството на суров петрол в САЩ се увеличили с повече от една четвърт от средата на 2016 г. до над 10,54 млн. барела на ден. В момента само Русия произвежда повече – близо 11 млн. барела на ден.

Запасите от суров петрол са нараснали с 1,1 млн. барела до 429,1 млн. за седмицата до 20 април според доклад на Американския петролен институт.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,45% до 1327 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на червена територия. Какаото обаче успява да поскъпне с над 3%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,25% до 90,79 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,32% до 109,17 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,53% до 0,7564 долара.

* Информацията е актуална към 9:31 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
няма нищо общо, както и тръмп с изказването което си цитирал :)как са се претъпкали складовете ако танкерите не пренасят суровина, ае да мислиме малко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Точно тъй пазарите, само дето пазарите ги контролират притежаващите петрола. Шистаците помпят последните капки пот, които могат да изцедят.Интересно, Тръмп като е толкова наясно с нещата, защо не отиде да избомби СА, тъй и тъй само се пречкат на свободния пазар, а и 17 от тер.ор.ягите, които бутнаха кулите близнаци, бяха от СА. Ходи да гърми по Асад, който до 2011 беше приятел на Франция и Западналия свят, а не гърми по неговите дружки от СА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
sdar
преди 6 години
Така ли казват Бойко и неговите главатари от ЕНП?Как им се иска на всички капиталисти да експлоатират световните ресурси като империалисти ... Защо ли звучи много познато, явно историята се повтаря, пък макар и след 1-2 века.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още