IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поевтинява заради опасения от свръхпредлагане*

Цените на повечето метали също отчитат понижение

10:23 | 24.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола продължават да вървят надолу във вторник, като пазарите се страхуват по-скоро от евентуално увеличение на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), отколкото от напрежението между САЩ и Иран, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през септември поевтинява с 0,27% до 67,71 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,18% до 72,93 долара за барел.

В началото на седмицата петролът регистрира повишение, след като президентът Доналд Тръмп предупреди Иран, че го чакат тежки последствия, ако заплаши САЩ.

Иран е подложен на нарастващ натиск от страна на САЩ, като администрацията на Тръмп настоява да бъде намален вноса на ирански петрол от ноември.

Саудитска Арабия и други големи производители увеличават продукцията си, за да компенсират недостига с приближаването на крайния срок даден от САЩ за свиване на вноса от Иран.

Запасите от суров петрол в Къшинг, Оклахома, който е доставна точка за щатския лек суров петрол, са нараснали през последните четири дни на миналата работна седмица според информация на доставчика Genscape. Според трейдърите обаче се очаква запасите да се свият за десета поредна седмица.

Ефект върху пазарите оказват и опасенията, че ескалирането на напрежението на търговския фронт може да повлияе на глобалния икономически растеж и търсенето на петрол.

Министрите на финансите и управителите на централните банки на 20-те най-големи икономики в света приключиха срещата си през уикенда, призовавайки за по-голям диалог с цел да не се допусне забавяне на растежа вследствие на търговското и геополитическото напрежение.

„Определено напрежението на търговския фронт потиска настроенията на пазарите“, коментира Стефан Иннес, директор Търговия за азитско-тихоокеанския регион в OANDA.

Междувременно и златото продължава да поевтинява с 0,47% до 1219,80 долара за тройунция. Среброто и платината отчитат понижение в цената си с по 0,39%. Медта обаче поскъпва с 0,33%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,17% до 94,79 пункта. Доларът поскъпна леко спрямо йената с 0,05% до 111,41 йени. Австралийският долар поевтиня спрямо американския с 0,23% до 0,7364 долара.

* Информацията е актуална към 9:24 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още