IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след два дни на по-ниски цени*

Запасите от суров петрол изненадващо са нараснали през миналата седмица

10:09 | 02.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък, компенсирайки част от загубите през последните два дни, които се дължаха на данните за ръст на резервите от суров петрол в САЩ, както и на притесненията около търговските отношения между САЩ и Китай, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през септември поскъпват с 0,22% до 67,81 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си от 0,50% до 72,75 долара за барел.

Запасите от суров петрол са нараснали с 3,8 млн. барела миналата седмица по данни на Администрацията за енергийна информация. За сравнение, анализаторите очакваха спад от 2,8 млн. барела. Според данните обаче запасите от бензин са намалели с 2,8 млн. барела.

Администрацията за енергийна информация обяви още, че производството на суров петрол в САЩ се е свило с 30 хил. барела до 10,44 млн. барела на ден през май.

Въпреки това обаче търговските отношения между САЩ и Китай оказват натиск върху цените на петрола.

Темата за търговията се върна отново в полезрението на пазарите, след новината, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да наложи нови 25-процентни мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, променяйки първоначалния план за мита от 10%. С това САЩ се опитват да окажат натиск върху Пекин с цел извличане на търговски отстъпки. Китай заяви, че ще отвърне с мерки със същата тежест срещу САЩ.

През миналия месец цените на Брента се понижиха с над 6%, а на щатския суров петрол – с около 7%, като това са най-големите месечни спадове за двата показателя от юли 2016 г. насам.

Бразилският износ на петрол достигна рекорд през юли, повишавайки се близо три пъти спрямо нивата през юни и с 50% спрямо година по-рано, показват данни на правителството.

Ирак пък е изнесъл 3,543 млн. барела на ден суров петрол от южните си пристанища през юли, което е малко над нивата от юни, съобщиха от петролното министерство на страната.

Руското петролно производство през миналия месец е било над нивата, които Москва е обещала през юни на срещата с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други страни, които не са членове на картела. Това е обявил министърът на енергетиката Александър Новак. Според него е необходим по-голям обем на производство, за да се поддържа стабилността на пазара.

На стоковите пазари златото поскъпна с 0,08% до 1228,60 долара за тройунция. Среброто отстъпва с минималните 0,01%, а медта и платината повишават цената си съответно с 0,33% и 0,46%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се придвижва на зелена територия с 0,16% до 94,81 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,09% до 111,63 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,27% до 0,7384 долара.

* Информацията е актуална към 9:24 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още