IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при американските запаси тласка нагоре цените на петрола*

Трейдърите продължавават да следят с тревога развитието на търговския фронт, след като Доналд Тръмп допусна отлагане на сделката с Пекин към края на 2020 г.

09:50 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, тласкани от по-големия от очакваното спад на запасите в САЩ, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 41 цента или 0,67% до ниво от 61,23 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI  поскъпват с 34 цента до 56,44 долара за барел.

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и съюзниците им от по-широката група, известна като ОПЕК+, се подготвят да одобрят по-дълбоки съкращения на производството си тази седмица на срещата си във Виена.

На пазара все още има известен скептицизъм относно това дали ОПЕК ще намали допълнително продукцията, а много анализатори очакват само удължаване на срока на споразумението за съществуващите съкращения.

ОПЕК+ ограничава доставките си от 2017 г. и се очаква да задълбочи съкращенията, за да противодейства на ръста на производство в САЩ, което в момента се намира на рекордно високо ниво. По този начин картелът иска да балансира глобалните петролни пазари и да повиши цените на суровия петрол, който е основен източник на приходи за страните от организацията.

Според данни, публикувани от Американския петролен институт, запасите от суров петрол в САЩ са спаднали с повече от очакваното през миналата седмица. Те са намалели с 3,7 милиона барела, което е повече от двойно на очаквания спад от 1,7 милиона барела.

Данните за седмичното ниво на запасите, предоставени от американската Администрация за енергийната информация (АЕИ), трябва да бъдат публикувани в 17:30 ч. българско време, в сряда.

От друга страна, петролните трейдъри изразяват притеснения от последните развития на търговския фронт между Пекин и Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че споразумението за прекратяване на търговския спор може да се наложи да бъде отложено до края на американските президентски избори през ноември 2020 г.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,26% до ниво от 1488,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още