IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на петрол се нуждае от нов модел, за да продължи да функционира

Отслабващата роля на ОПЕК и възходът на възобновяемата енергия притискат петролната индустрия да потърси радикални промени в пазарната структура, за да оцелее

18:00 | 05.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Съществува цял набор от предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, включително разклатените вериги на доставки и договореностите относно въглеводородите, осигуряването на достатъчен капацитет за рафинериите, пазарните регулации и как ще се процедира с излишния капацитет. Без намирането на алтернатива на остарелия пазарен модел бъдещето на петрола ще остане мрачно.

На фона на започналия енергиен преход влиянието на ОПЕК намалява. Тъй като по-широкият спектър от икономически жизнеспособни и по-малко променливи енергийни източници и технологии продължава да се развива, тази динамика ще стане единствено по-силно изразена. Крайните потребители ще бъдат победителите, а доставките и цените на петрола ще трябва да станат по-предвидими.

Реалността е, че на фона на предишните опасения относно достигането на пика при търсенето, днес светът е в състояние да произвежда много повече петрол, отколкото може да консумира. Въз основа на данните на Международната агенция по енергетика (МАЕ) търсенето на петрол ще продължи да се увеличава през следващите няколко десетилетия, но след това ще започне да намалява, тъй като енергийният преход и енергийната ефективност увеличават мащабите на своето влияние.

Организираните от ОПЕК координирани съкращения на добива вече няма да могат да поддържат  равновесието на пазара. Много от членовете на картела изпитват сериозни затруднения при спазването на производствените квоти поради силната си финансова зависимост от добивите на черно злато, което допълнително влошава ситуацията с наличния излишък на пазара.

Глобалните пазари на петрол се нуждаят от по-предвидими и по-малко променливи механизми, за да се справят с предстоящите предизвикателства.

Мащабът на световните икономически щети, причинени от нестабилността на цените на суровия петрол, вече не може да се толерира. Използването на механизми, които не осигуряват икономическа или геополитическа стабилност, вече не е възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
"зелената енергия" доказа несъстоятелността си - във времена на криза всички я изоставят, търсят сигурността. това, което виждаме в света е че крезите ще се увеличават.има и още една причина за пропадането на "зелената енергия" и това е, че времето наистина е нестабилно и непредсказуемо, което поставя на тежки изпитания разпределителната мрежа - ще има ли слънце или вятър или ще включваме студения резерв. това е много скъпо мероприятие. ТЕЦа на Доган, който е студен резерв гълта стотици милиони годишно. за другите части на България не знам.а и силния икономически спад ще отрезви главите на "зеленомислещите".така, че икономически, технологически и практически, "зелената идея" ще излезе от зоната на нормалните човешки дейности и ще отиде по далечните острови, пустинните оазиси или високите планини, където и е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Ами отказват да приемат, че ръстът в потреблението на енергия надвишава многократно ръстът на т.нар. "зелена енергия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
"Тъй като по-широкият спектър от икономически жизнеспособни и по-малко променливи енергийни източници и технологии продължава да се развива, тази динамика ще стане единствено по-силно изразена." айде пак лъжи и зелени простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още