IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият долар охлажда възхода на петрола*

За седмицата и двата основни сорта „черно злато“ се очаква да поевтинеят с по около 0,7%

09:28 | 12.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се понижава в петък, изтривайки част от ръстовете от вчерашния ден. Това се случва на фона на поскъпващия долар заради растящите очаквания, че Федералният резерв ще увеличи основните лихви в опит да обуздае инфлацията, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,9% до 82,16 долара за барел, а тези върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) изтриват 0,8% до 80,92 долара за барел.

„Доларът може да задържи силното си представяне, докато очакванията за по „ястребен“ Фед** не бъдат преглътнати напълно от пазара, което може да не е по-рано от средата на 2022 г. Преди това да стане, силният долар може да е възможна спънка пред по-високите петролни цени“, коментира Леона Лиу, анализатор към DailyFX.

И двата водещи контракта трябва да завършат седмицата със спад от около 0,7% след резки движения нагоре и надолу, водени от поскъпващия долар и спекулациите дали администрацията на президента Джо Байдън ще пусне количества от стратегическите петролни резерви на страната, за да охлади цените.

„Пазарът се намира в тънко балансирана ситуация“, смята старши икономистът на Westpac Джъстин Смърк. Според него по-големият въпрос е за промените в динамиката на търсенето, тъй като пазарът се отдръпва от силното възстановяване, което в основата е възстановяване на търсенето на стоки, и се насочва към възстановяване в търсенето на услуги.

В четвъртък ОПЕК намали прогнозата си за световното търсене на петрол за четвъртото тримесечие с 330 хил. барела на ден спрямо очакванията от миналия месец.

„Въпреки че цената на петрола може да има полза от възстановяващото се търсене, растящите енергийни цени и по-неотстъпчивата инфлация намаляват очакванията за растеж и така ограничават потенциала на петрола в горната граница“, коментира още Леона Лиу.

Миналата седмица ОПЕК, Русия и партньори, известни заедно като ОПЕК+, се съгласиха да се придържат към плановете за прибавяне на 400 хил. барела на ден към пазара всеки месец.

*Информацията е актуална към 8:45 ч.

**
Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното „ястреби".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още