IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия спира износа на петрол от две пристанища

Милиции са затворили най-голямото нефтено поле в страната

20:57 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Либия спря износа на суров петрол от две от своите пристанища, след като милиции затвориха най-голямото нефтено поле на членката на ОПЕК дни преди президентските избори, предава Bloomberg.

Държавната Национална петролна корпорация заяви, че производството на страната е спаднало с повече от 300 хил. барела дневно.

Спират доставките на пристанището Зауия, което обработва суров петрол от най-голямото находище в страната в Шарара. Непреодолими препятствия са обявени и пред износа на суров петрол от Мелита, съоръжението където е свързано с тръбопровод с находището Уафа.

Така добивът на суров петрол в Либия ще падне под 1 млн. барела дневно.

Всеки продължителен спад на доставките на петрол от Либия, която има най-големите петролни резерви в Африка, може да противодейства на усилията на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори за увеличаване на производството.

Прекъсването на износа беше обявено, след като членове на охраната на петролните съоръжения и паравоенни сили затвориха кран на тръбопровод, пренасящ суров петрол от Шарара до Зауия. Силите, предназначени да защитават енергийните съоръжения, направиха същото по тръбопровод Мелита, според запознати източници.

либия либия

Цените на петрола нарастват с около 35% тази година, тъй като икономиките се възстановяват от пандемията. Разпространението на новия вариант омикрон на коронавируса натежа на пазара, като сортът Брент поевтиня в понеделник до близо 70 долара за барел.

Тази година Либия успява да произвежда по над 1 млн. барела петрол дневно, според оценки на Bloomberg. Правителството се опитва да привлече инвестиции от чуждестранни енергийни компании, включително френската TotalEnergies SE и италианската Eni SpA, в опит да повиши износа до 2 млн. барела дневно в рамките на шест години.

Пристанище Зауия, което се намира близо до столицата Триполи, все още е отворено и работниците могат да товарят танкери, казва източник на Bloomberg. В Шарара се изпомпват около 300 хил. барела дневно при пълен капацитет, а Уафа – 45 хил. барела дневно.

Президентските избори в Либия са насрочени на 24 декември. Те трябва да сложат край на повече от десетилетие на конфликти и гражданска война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още