IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява дори след данните за повишено търсене*

Статистиките показват, че към момента омикрон щамът не влияе на търсенето на „черно злато“ в САЩ

10:06 | 30.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Matthew Busch/Bloomberg</em></p>

Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Петролът поевтинява в четвъртък въпреки данните за повишено търсене на „черно злато“, съобщи CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) отбелязват спад от 0,30% до 76,33 долара за барел. Европейският сорт Брент също поевтинява с 0,27 цента, или 0,34%, достигайки 78,94 долара за барел.

Данните на Администрацията за енергийна информация в САЩ в сряда показаха, че запасите от суров петрол са намалели с 3,6 млн. барела през седмицата до 24 декември. Това е по-голям спад спрямо прогнозирания от анализатори в анкета на Ройтерс. Инвентарът от бензин и дестилати също е отбелязал спад спрямо очакванията на анализаторите, което е сигнал, че търсенето продължава да е силно въпреки растящия брой на новозаразени с омикрон варианта.

Това, което допълнително допринесе за оптимизма на пазара, бяха и усилията на правителствата по света да ограничат ефекта на рекордния брой новозаразени с коронавирус върху икономическия растеж, като облекчат правилата за тестване и определят кой има нужда от изолация при близък контакт със заразен.

Китай, която е най-големият вносител на петрол, обяви 207 нови случаи на заразени и 27 нови асимптоматични случая в четвъртък, без данни за починали. В Австралия бе достигнат нов рекорд от над 19 хил. заразени за деня.

*Към 9:49 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още