IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете, че най-лошото предстои, потопяват цената на петрола*

Опасенията от новите огнища на заразени с коронавирус в Китай също оказват влияние върху пазара

09:41 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол продължава своята серия от спадове във вторник, след като Международната агенция по енергетика предупреди, че най-лошото от енергийната криза може тепърва да предстои, пише Bloomberg. Влияние върху пазара оказват и опасенията от новите огнища на заразени с коронавирус в Китай, които пораждат въпроси относно бъдещето търсене на суровината.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,77%, или 1,90 долара, до 105,20 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,85%, или 2,03 долара, до 102,06 долара за барел.

petrol petrol

Цената на "черното злато" започна да се понижава от началото на юни поради ескалиращи страхове, че САЩ може да са се насочили към рецесия на фона на агресивното затягане на паричната политика от централните банки, в т.ч. от Фед.

Държавите преминават през първата световна енергийна криза и "може да не сме видели още най-лошото от нея", предупреди Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика.

"Рецесионните опасения продължават да са доминиращата тема за петрола", обясни Вандана Хари, основателка на Vanda Insights е Сингапур. Пазарът е изправен пред предизвикателството да балансира променящите се очаквания за търсенето с перспективите за предлагането, което вероятно ще е волатилен процес, добави Хари.

Предстои тази седмица американският президент Джо Байдън да направи посещение в Саудитска Арабия по време на обиколката си в Близкия изток в опит да озапти световното поскъпване на енергоносителите. Според САЩ Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да увеличи предлагането, ако се стигне до споразумения от визитата на Байдън.

Петролният пазар се затегна тази година - отчасти заради войната в Украйна, която допълнително усложни проблемите на снабдителните вериги, още търсещи начин да се възстановят от пандемичните ефекти.

На близо 30 млн. души в Китай им е наложена някаква форма на ограничение за придвижване поради новооткритите огнища на коронавирус. В понеделник страната докладва 347 нови случая на заразени.

*Към 09:32 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още