IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на пшеницата паднаха до нивата отпреди Русия да нападне Украйна

Доставките от Крим се увеличават и все повече зърно от региона излиза на пазарите, което носи надежда и за инфлацията при храните

12:06 | 16.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите на пшеницата в Чикаго ускоряват загубите и вече се търгуват на най-ниските ценови нива отпреди Русия да нападне Украйна през февруари. Селскостопанската култура завърши най-лошата си седмица от десетилетие най-лошата си седмица от десетилетие, след като доставките на селскостопански стоки от Крим започнаха да се увеличават и зърно от региона да излиза на световните пазари въпреки войната.

Доставките на храни от окупирания от Русия Крим нарастват 50 пъти над обичайното за това време от годината. Това е сигнал, че откраднатата пшеница от Украйна вероятно се насочва към страните вносителки, пише Bloomberg.

Междувременно Москва и Киев продължават с преговорите за възобновяване на украинските доставки от черноморските пристанища на Украйна.

Фючърсите на пшеницата първоначално поевтиняха с 3,7%, като заличиха всички ръстове от началото на 2022 г., а на финала на сесията се установиха със спад от 1,8% до 7,81 долара за бушел (малко над 25 кг). Това е най-големият едноседмичен спад от март 2011 г. и доста под рекорда от почти 13 долара, отбелязан през седмиците след инвазията.

Спадът на цените на пшеницата дава надежди за облекчение на най-високия ръст на цените на храните от 4 десетилетия, коментира информационната агенция.

пшеница пшеница

Същевременно фючърсите на царевицата и соята отбелязват малки ръстове заради сушата, която поставя посевите в риск.

Европа е обхваната от гореща вълна. През следващата седмица се очаква температурите във Франция да надвишат 40 градуса по Целзий. В САЩ около една трета от района на отглеждане на царевица е засегнат от суша и се очакват горещи вълни в западния пояс на отглеждане, според прогноза на Министерството на земеделието на страната.

Това крие рискове за царевичните насаждения, които навлизат в жизнения си период на развитие. Глобалните доставки вече бяха засегнати от войната в Украйна, която ограничава износа от един от големите спедитори в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Значи са много високи Щом цената юли е същата като февруари на същата година ,това е сериозно увеличение Я си помислете каква ще е февруари март 2023
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още