IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на ангажимент за повече предлагане от Рияд вдига цената на петрола*

Инвеститорите се фокусират върху това, което предстои да се случи след заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)

09:30 | 18.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол отново се повишава в понеделник, след като визитата на американския президент Джо Байдън в Близкия изток приключи без ясен ангажимент от Саудитска Арабия за увеличено предлагане, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,36%, или 1,38 долара, до 102,54 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с над 1%, или 1,06 долара, до 98,65 долара за барел. Миналата седмица сортът изтри близо 7% от стойността си, докато инвеститорите претегляха възможността от рецесия, която може да свие търсенето.

Цената на "черното злато" започна да намалява от средата на юни, след като рецесионните страхове завладяха суровинните пазари, изтривайки ръстовете, отбелязани след руската инвазия в Украйна. Въпреки че скорошните движения са в подкрепа на щатската администрация, Байдън остава нетърпелив да накара Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличи доставките, което ще допринесе за спад на цените и съответно за озаптяването на инфлацията.

Следващото заседание на ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, носещи общото название ОПЕК+, предстои да се състои на 3 август, след като членовете на картела се споразумяха да възстановят доставките, поставени на пауза по време на пандемяита.

"Краят на квотната система на ОПЕК+ е през септември и вниманието се насочва към това, което предстои", обясни Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management. "Няма да се изненадам да видя нещо, подготвено в края на споразумението през септември, или дори по-рано, което може да позволи на тези със свободен капацитет да увеличат леко квотата си и Байдън може да обяви победа", прогнозира експертът.

Въпреки ценовите спадове пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на почти 4 долара за барел спрямо 2,73 долара преди около месец.

Инвеститорите се фокусират и върху възстановените доставки от Либия. Премиерът на страната Абдул Хамид Дбейба посочи, че износът на страната е напът да се възстанови напълно след месеците прекъсвания.

Междувременно продажбите на бензин и дизел в Индия са намалели в първата половина на юли на месечна база. Причина за спада са дъждовете, свили търсенето в третия по големина потребител на енергия в света. Понижението е първото от три месеца насам.

*Към 09:19 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Принц Мохамед почти открито прогони нещастното чyчуло. Сигурно се е подpиcкало и човекът с чаршафът е подушил това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 1 година
То до вчера демократите искаха да го свалят от власт ти кво очакваш - днес да се целуват ли ? Трудна ша е тая сделка , за всички !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
е добре де, защо "чaлмa" се цензурира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Оппа, Джо отиде да дигне цените или брадатия симпатяга с *** изобщо не му пука за водача на цивилизования свят? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още