IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се покачва в края на седмицата*

Пазарните сигнали все още показват силно търсене и ограничено предлагане

10:02 | 22.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва в последната търговска сесия за седмицата, която бе волатилна за суровината, докато инвеститорите осмислят перспективите пред търсенето и предлагането, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,55%, или 1,61 долара, до 105,47 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,44%, или 1,40 долара, до 97,75 долара за барел, оставяйки под прага от 100 долара за барел. Седмицата бе волатилна за сорта, чиито колебания бяха в рамките на около 10 долара.

Въпреки че данните тази седмица показаха нарастващи щатски резерви на бензин и забавящо се потребление, пазарните сигнали, включително тези от времевите спредове, сочат към все още силно търсене на директния пазар.

Макар че цената на "черното злато" продължава да е с около четвърт по-висока тази година, по-голямата част от ръстовете, предизвикани от руската инвазия в Украйна, бяха изтрити. Централните банки, в т.ч. Федералният резерв на САЩ, започнаха да увеличават лихвите в опит да озаптят инфлацията, предизвиквайки опасения от рецесия, която може да свие търсенето на суровини, включително на енергоносители. Това навреди на предпочитанията на инвеститорите към суров петрол, въпреки че пазарните структури все още сочат към недостиг.

"Кривите и на двата бенчмарка остават в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки", коментира Джефри Хали, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte. Структурата сочи, че "директните доставки на петрол в реалния свят изглеждат все още затегнати. Поради тази причина все още не очаквам значителен спад в цените", допълни Хали.

За да увеличат натиска върху Русия, САЩ търсят начин да постигнат споразумение за таван на цената на руския петрол. Пазарът все още не е преценил и влиянието от санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу доставките от Москва, което дава тласък на плана за таван на цените, каза представител на министерството на финансите на САЩ.

По време на телефонен разговор в четвъртък принцът престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и руският президент Владимир Путин проведоха разговор на тема продължаващо сътрудничество с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+. "Бе подчертано, че допълнително сътрудничество с ОПЕК+ е важно", посочват от изявление от Кремъл.

*Към 09:48 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още