IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителните директори по света имат все по-малко доверие в икономиката

Проучване разкрива очаквания ръстът на световната икономика да продължава да се забавя

15:48 | 03.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главните изпълнителни директори по света имат все по-малко доверие в икономиката, сочи проучването Global Pulse на Young Presidents' Organization (YPO), цитирана от CNBC.

Според изследването САЩ остават най-силният пазар в света, който обаче не е имунизиран срещу негативните развития. Доверието на мениджърите за ситуацията в САЩ намалява трето поредно тримесечие.

Резултатите показват, че според анкетираните директори ръстът на световната икономика се забавя и ще продължава да се забавя през идната половин година.

През юли 37% от респондентите казват, че има подобрения в икономиката през изминалото полугодие. В актуалното изследване този дял намалява до 31%. Що се отнася до перспективите за бъдещето, ситуацията е сходна тогава и сега. През юли 44% от анкетираните директори казват, че икономиката ще се подобри през следващите шест месеца. През октомври делът им е с 9 процентни пункта по-малко.

„Индексът за САЩ пада с 2,9 пункта до 59,9 пункта, което отразява очаквания за скромен растеж през идните тримесечия“, обяснява Стивън Слифър, икономически съветник при провеждане на проучването.

Стойност на индекса над 50 пункта показва положителна перспектива, а под 50 – отрицателна, пояснява CNBC. 

Глобалният индекс пада с 2,8 пункта до 58,1 пункта, като най-резкият спад от всички девет глобални региона се наблюдава в Азия. Там доверието намалява с 4,7 пункта до 57,3 пункта. (всички райони са Африка; Азия; Австралия; Канада; Европейския съюз; държави в Европа извън ЕС; САЩ; Южна Америка; Близък изток и Северна Африка – бел. ред.).

„Опасенията за това колко ще продължи забавянето на китайската икономика, последиците върху развиващите се икономики в Азия, ниските цени на суровините, продължаващия дебат кога Фед ще вдигне лихвените проценти оказват своето влияние“, казва Слифър.

Доверието в Европейския съюз пада с 1,4 пункта до 60,2 пункта през октомври. Авторите на изследването обясняват този лек спад с твърдението, че ЕЦБ ефективно се е преборила с последиците от забавения ръст в Азия чрез въвеждането на облекчения, с поевтиняването на еврото, както и с падащите цени на горивата, което са стимулирали потреблението.

От 2009 до 2013 г. индексът за бизнес доверието в Европейския съюз беше 5 до 10 пункта под глобалния измерител заради дълговата криза на Стария континент.

Падащите цени на суровините се отразиха зле на Южна Америка, където индексът падна до 49,6 пункта – единственият регион със стойност под границата от 50 пункта.

Бизнес доверието в Африка пада до най-ниското си ниво, измервано в проучването – 54,3 пункта.

Сред различните сектори на икономиката нагласите се влошават съвсем леко в строителството, но по-големите спадове са в компании от производствения сектор и услугите. Пониженията са еднакви в големите, средните и малките предприятия.

Проучването на YPO e проведено през първите две седмици на октомври сред 1899 главни изпълнителни директори по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още