IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздутият бюджет на Саудитска Арабия я прави уязвима в петролната война

Победителите и губещите в тази битка вероятно ще бъдат определени от капиталовите пазари, а не от тези на суровини

12:37 | 09.03.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В крайна сметка поддържането на бюджетен дефицит не е краят на света - всъщност това е нормална ситуация за повечето страни. Кредитните пазари могат да си осигурят солиден бизнес на фона на ниската цена на петрола, стига кредиторите да очакват тя да се възстанови, а общата нагласа за избягване на риска от инвеститорите означава, че в момента правителствата могат да заемат евтино.

Доходността по държавните облигации на Саудитска Арабия с падеж през април 2030 г. понастоящем е 2,38%, а въпреки американските санкции доходността на руските 10-годишни ДЦК достигна рекордно ниската стойност от 2,56% миналата седмица. Благодарение на спада в Libor енергийният дълг от инвестиционен клас в САЩ също е доста евтин при ставка от 2,95% в момента - но неинвестиционният дълг, който финансира толкова много от американския шистов бум, има доходност от около 10,6%.

Тъй като всички изпомпват на цени под себестойността, победителите и губещите в тази битка вероятно ще бъдат определени от капиталовите пазари, а не от тези на суровини.

Това вероятно оставя американските производители най-уязвими в близко бъдеще. Макар хеджирането на цената на петрола и балансите на емитентите от инвестиционен клас да могат да осигурят буфер срещу ниските цени, акционерите от известно време разлюбиха производителите на нефт. В тази среда е малко вероятно те да проявят много търпение към Exxon Mobil, Chevron и други гиганти, които влизат в окопна война с руското и саудитското правителства, а животът ще бъде още по-труден за по-малки производители с по-слаби баланси.

По-големият проблем за Саудитска Арабия е, че дори при намаляване на шистовото производство крехкото примирие с Русия, на което тя се наслаждаваше, ще бъде разбито, точно когато перспективата за плато в търсенето на петрол става все по-реаална.

Стратегията на Рияд за надпревара към ценово дъно сработи само през 1985 г., тъй като тогава той беше производителят с най-ниски разходи. Сега раздутият бюджет означава, че страната има едни от най-високите разходи и е нестабилен играч. Саудитска Арабия остава впримчена в скъпа и брутална военна намеса в Йемен, като в петък бяха арестуваха висши кралски особи по подозрение, че готвят преврат.

Повече от четири години след като принц Мохамед бин Салман започна икономическите реформи, които имаха за цел да диверсифицират зависимостта на икономиката от петрола, перспективата цените някога да се върнат към нивата на фискален баланс изглежда още по-далечна. Дори акциите на Saudi Aramco сега се търгуват под цената от първичното публично предлагане.

Страните, които се впускат във войни, често очакват те да приключат след няколко месеца, само за да открият, че противниците им са по-силни, отколкото са предполагали. Ако това се превърне в продължителна битка, Москва едва ли ще е първият играч, който ще отстъпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
Битката е между 3-те големи САЩ(шистаците), СА и Русия, някой трябва да хвърли кърпата първи, въпросът е кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Тази статия дава реалистично обяснение на случващото се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още