IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илко Йоцев: Отоплението с биомаса и биогаз пести средства на потребителите

Подобни проекти се изплащат сравнително бързо, смята бившият зам.-министър на енергетиката

15:20 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Илко Йоцев: Отоплението с биомаса и биогаз пести средства на потребителите

Как реализирането на два проекта – за производство на топлоенергия и електричество чрез използването на биомаса и биогаз пести средства на потребителите, коментира в презентацията си пред аудиторията на Клуб Investor.bg на тема „Развитие на ВЕИ в България - инвестиции, възможности, поглед от различни страни“ бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев, понастоящем собственик на „Био Пауър“ АД. 

Отопляването на обществени сгради в община Ихтиман чрез централа, работеща с отпадна дървесина, е спестило на общината годишно около 500 хил. лв., в сравнение с алтернативни начини на отопление, посочи Йоцев. В бъдеще топлоцентралата ще се развие като когенерация с мощност от 5 мегавата топлина и 1 мегават ток.

Стойността на проекта за добиване на биогаз от отпадни води, изграден на Пречиствателна станция за отпадни води–Кубратово София (Собственост на „Софийска вода“) е 5 млн. лева, като той е реализиран за 10 месеца. Когенерационните съоръжения са с мощност от по 3 мегавата (топлина и ток). Проектът се е изплатил само за около 2 години.

Подобни проекти могат да се реализират във всяка община в страната, те са изгодни за инвеститорите и пестят средства на гражданите и бизнеса, отбеляза Йоцев.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на Дженеръс Ауто и Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още