IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога и как се правят промени при строително-инвестиционен проект?

Колкото по-рано в етапите от процеса са промените, толкова по-ниска е тяхната цена, казват специалисти

11:54 | 24.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	инж. Христин Хараланов, арх. Георги Савов. Снимка: Investor.bg</p>

инж. Христин Хараланов, арх. Георги Савов. Снимка: Investor.bg

Основните проблеми, които възникват при една строително-инвестиционна идея, са промените. Това каза арх. Георги Савов, съдружник и управител на „А-три архитектура и изпълнения” ООД, по време на Клуб Investor.bg.

В процеса на изпълнение промените са нещо изключително нежелателно, каза той.

Той обясни, че възможността за промени е значително по-голяма, а тяхната себестойността е по-ниска, ако те бъдат въведени на по-ранните етапи от проекта.

Има една критична точка, която обикновено е на фаза работен проект, където вече би трябвало да няма промени, тъй като стойността за тяхната реализация става много висока, каза Савов.

Това подчерта и инж. Христин Хараланов, управляващ партньор на консултантската компания "Корект Проект" ООД.

Той каза, че промените трябва да се направят преди да е стартирало строителството, преди да бъдат вложени големи средства и повечето от процесите са обратими.

Хараланов даде пример с етапа на проектиране, който в конкретни случаи може да се удължи дори с няколко месеца, но разходите за този период ще бъдат много по-ниски, отколкото ако промените се правят на по-късен етап.

Голяма грешка е също когато екипът, който управлява строително-инвестиционния проект, се включи във фазата на строителството, без да е участвал във всички останали предварителни фази от целия процес, добави той.

На етап строителство възможността за промени е изключително малка и колкото и незначителни да са те, тяхната стойност е много голяма, каза още арх. Савов.

Според него именно това е една от основните причини за провала на много проекти – по отношение на бюджет, срок на изпълнение и т. н.

Инж. Юлиан Тюфекчиев, директор на Мотт МакДоналд България ЕООД, подчерта значението на доверието между изпълнителя, компанията, управляваща проекта, финансовите институции и всички останали участници в процеса.

Успешен проект с ръководител проект може да има единствено, когато съществува доверите между всички страни и когато този ръководител проект изпълнява своите задължения не само компетентно, но и с най-висока професионална етика, каза той.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор
С подкрепата на FairPlay Properties REIT

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Като цяло колегите казаха само и единствено истини и мъдри слова! Но презентацията бе изключително слаба! Недопустимо е да се чете на едно такова събитие! Недопустимо! Аз лично, си тръгнах преди края много разочарован! Не се засегнаха много важни въпроси, но така е в такава малка страна като нашата! Явно прекалено много съм впечатлен от мистър Ай-Год. Дори зам. министърката прочете словото си? Толкова ли е трудно да се подготвиш за такова "важно" събитие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още