IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

679 деца се състезават в конкурса за детска рисунка “Моята паричка“

До 20 май публиката избира своя победител на сайта www.parichka.bg

09:56 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

679 деца до 12 години от цялата страна се включиха в Националния конкурс за детска рисунка „Моята паричка“, измисляйки свои проекти на банкноти.

Рисунките на участниците са публикувани в сайта на конкурса www.parichka.bg и могат да бъдат разгледани тук. До 20 май посетителите на сайта със своите гласове ще изберат Победител на публиката.

Наградният фонд от общо 2400 лв., предоставен от Уникредит Булбанк, ще бъде разпределен сред петима победители. В допълнение на Победителя на публиката, петчленното жури на конкурса ще избере проектите за първо, второ и трето място, а Уникредит Булбанк, партньор на инициативата, ще отличи още един участник. Издателствата Клевър бук, Carrot и Ciela са подготвили за финалистите интересни книги и образователни комплекти.

Много разнообразни са проектите на децата, участвали в конкурса. Голяма част от тях са избрали да мислят върху нов дизайн на български лев, но не липсват и проекти за евро, долар, румънска лея, криптовалути, дори извънземни пари. А някои деца са предложили измислена от тях валута със собствено име и знак.

Интересни са и посланията, които децата отпращат със своите проекти. Силно застъпена е темата за опазването на околната среда и грижата за планетата, както и темата за добротворчеството и отношенията между хората.

Любопитно е кого избират да изобразят децата върху своите банкноти. В участващите проекти ще открием български ханове и царе, будители, революционери, писатели, художници, анимационни герои, животни, извънземни... Не липсват и съвременни артисти, спортисти и популярни личности, сред които Лили Иванова, Стоянка Мутафова, Григор Димитров, Христо Стоичков, Ивет Лалова, Стефка Костадинова, Веселин Топалов и др. А някои деца са избрали да нарисуват своята майка върху банкнота.

Инициативата е организирана от образователната платформа The Little Chief и медията Mammi.bg и ще завърши със своеобразен празник на паричката на 3 юни в София. На събитието ще бъде открита изложба с рисунки от конкурса, а за победителите е предвидена тържествена церемония по награждаване.

„Целта на конкурса беше чрез творческия процес да подскажем на родители и учители как могат да започнат разговора за финансовата грамотност, парите и финансовите навици с децата през игра“, споделя Наталия Тодорова, организатор на инициативата. В сайта, в допълнение на участието и гласуването, е поместена секция с полезно съдържание, в която могат да бъдат намерени статии и съвети, свързани с финансовото образование на децата, предложения за занимания и ресурси за теглене.

Журито

В своя избор и оценка на проектите журито ще се ръководи от критерии за оригиналност, творческо умение и детайл на изпълнение, но и демонстрация на познания относно функциите и значението на парите и графичното оформление на банкнотите.

Членове на журито са:

- Милена Стойчева, Предприемач, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria и гостуващ професор по иновации и предприемачество към Европейския институт за иновации и технологии

- Екатерина Панайотова, Директор Клонова мрежа в Уникредит Булбанк

- Хубен Черкелов, Художник, известен в международните творчески среди със своите произведения, изградени по заимствани от банкноти и монети графични и символни елементи

- Живка Попатанасова, Журналист от BTV Media Group, водещ на бизнес подкаста на медията, както и на видеоподкаста „Жените на България”

- Лъчезар Богданов, Главен икономист в Института за пазарна икономика

Сайтът на конкурса www.parichka.bg е оформен като пространство с богато полезно съдържание за деца и родители на тема пари, лични финанси, финансови навици. В специалната секция Научи ще откриете полезни статии, свободни за изтегляне ресурси и съвети, свързани с децата и парите, изготвени от The Little Chief, безплатна платформа за финансова грамотност.

Последна актуализация: 10:00 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още
Финанси виж още