IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската нация не се топи, смятат експерти от БАН

Учени се обявиха против жълтите интерпретации на демографските проблеми

11:14 | 27.02.14 г. 13
Българската нация не се топи, смятат експерти от БАН

Несъстоятелни са твърденията, лансирани в публичното пространство, че има опасност българите като етническа общност да се стопят или изчезнат и да бъдат заменени в демографско отношение от малцинствените групи в страната. Това заявиха учени от БАН на форум за демографската политика.

Разпространяват се жълти тези, например, че се топим с 8 човека на час, всява се паника, но без конкретни предложения за мерки, заяви доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН. Тя припомни, че действително се отчитат негативни тенденции – имаме криза, но това не означава, че кризата е непреодолима.

През 1887 г. българският етнос е 2,3 млн. души, или 73,7% от общото население на страната. Делът на малцинствените групи тогава достига 26,3%, което не пречи в следващите десетилетия България да преживее значителен икономически и културен възход. Според преброяването през 2011 г. българската етническа група е 5,6 млн. души, или 84,8% от деклариралите етническо самоопределение, заявиха учените.

Доц. Христова посочи, че учените ще предоставят конкретни предложения на институциите, за да не се правят политически спекулации и да не се плаши обществеността, а да се говори оперативно. Мерките обхващат раждаемост, заетост, здраве и миграция.

В момента нямаме специален документ за миграцията. Задължително той трябва да бъде изработен, каза още доц. Христова. Според нея демографската ситуация може да бъде подобрена, ако към България бъдат обратно привлечени заминали българи. „Политиката трябва да е насочена към връщането на качествени мигранти – хора с висше образование, които имат силни възможности да дадат интелектуален капацитет на държавата“, заяви тя.

Трябва да се разработи закон и трябва да имаме мярка привличането за хората с висше образование – с високи заплати и специално отношение към тях, подчерта директорът на Института за изследване на населението и човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
x3m
преди 10 години
Какви статистики ти трябват бе, пиле? http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/0/06/Population_age_structure_indicators%2C_2011.pnghttp://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/e/e8/Total_fertility_rate%2C_1960-2011_%28live_births_per_woman%29.pnghttp://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/5/5d/Life_expectancy_at_birth%2C_1980-2011_%28years%29.pnghttp://censusresults.nsi.bg/Census/Reports/2/2/R7.aspxТи, като не си "типичен българин" прочете ли си публикацията поне веднъж преди да я "изпратиш". Защото нито е структурирана, нито изразява някакво мнение или теза. Аз виждам само нападки, бръщолевици и (колко иронично) необоснавни твърдения. Надявам се че ако целта ти е да развиваш диалог да си вземеш бележка и да учиш чрез пример, а не само с думи. Плямпалота си имаме много. Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
x3m
преди 10 години
Абе ти нормален ли си бе? Цените в Торонто са ниски? Оставяш ме във шаш и паника с това изказване.... Наистина не знам какво да напиша, освен че това което казваш противоречи на истаната... Надявам се хората, които ти четат брътвежите да проверят сами в google за какво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
venimus
преди 10 години
Типично по български някакви комплексирани Груьо, *** и Пульо разбират повече от доцентите. Анализират данни сбирани от слухове. Айде, като сте толкова отворени извадете данните с които работите!Средната възраст на хората се увеличава в цял свят, взети и общо, и по държави. Причината е не раждаемостта, а подобряването на начина на живот и удължаването му. Същевременно раждаемостта спада, защото е естествен биологичен процес. Семействата имат лимит за отглеждане на деца. У нас броят на хората пряко отговорни за отглеждането на 1 дете е около 6 (2 родители и техните родители). Те си правят преценка с доходите си колко деца могат да имат за да им осигурят приемлив живот. В миналото приемлив е било да не умрат от глад докато станат на 15 за да изкарват пари. Сега се изисква да ги издържат до 25, което е почти двойно, като сложим и училище и повече разходи, нормално е бройката да падне няколко пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Очевидно за всички, включително и за слепите, че изобщо не си наясно за какво става въпрос. Отвори 10 канадски сайта за продажба на имоти (най-вероятно не можеш изобщо да разбереш информацията в тях, понеже английският ти е по-зле от този на Стоичков), отвори офертите на агенциите за недвижими имоти в района на Чикаго и ще останеш крайно изненадан как те прекарват нашите брокери българино. За информация в момента в Чикаго има повече българи отколкото във Варна там е пълно с български студенти, а ти последният който научава вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
crammer
преди 10 години
би ли могъл да кажеш Австралия с кого граничи без да го погледнеш в гугъл ? А, иначе, че силата не ти е в правописа и българския е ясно. Само се чудя де, не че се заяждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
Моят съвет към пишман инвеститорите, е да купуват имоти в развиващи се и богати на ресурси държави (Австралия, Канада). Тези имоти са много по-евтини от отколкото в континентална Европа и имат огромен потенциал за растеж в следващите 10 години(например 400% растеж). Например в момента близо до Торонто могат да купят къщи на цена много по-ниска от отколкото във Витоша и Драгалевци, а инфраструктурата е идеална сравнена със нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
Има редица примери за градове, чиято популация е намаляла с 1/3 в последните 15 години (Плевен, Ловеч, Добрич, Самоков), което е плашещо и крайно негативна тенденция. София има изключително ниска раждаемост(а не демографски бум, както се опитвам да лъжат медиите, за да се харчат апартаментите по-скъпо) и столицата ще стопи с 50% в далечно бъдеще (50-60 години), а няма да нарасне с 45%, както се опитват да лъжат медиите, опитвайки се да ни убедят колко "изгодна инвестиция" са жилищата там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
bozavino
преди 10 години
пълни глупости, тогава арменците ,турците и руснаците са били поне 20% от тези 26%, *** смешната манипулация, ходете се гръмнете , *** *** ви майка продажнма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Лъжат!Поне 40-50% от тези "учени" знаещи само български и руски език и вегетиращи в миналото трябва да се изчистят от БАН защото не се занимават с друго освен да лъжат и да източват средствата предназначени за БАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
krasssen
преди 10 години
За БАН пращам формула : демографското топене на БГ нацията право пропорционално на пукащите се по шевовете офшорни сметки от крадени милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още