IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската нация не се топи, смятат експерти от БАН

Учени се обявиха против жълтите интерпретации на демографските проблеми

11:14 | 27.02.14 г. 13
Българската нация не се топи, смятат експерти от БАН

Несъстоятелни са твърденията, лансирани в публичното пространство, че има опасност българите като етническа общност да се стопят или изчезнат и да бъдат заменени в демографско отношение от малцинствените групи в страната. Това заявиха учени от БАН на форум за демографската политика.

Разпространяват се жълти тези, например, че се топим с 8 човека на час, всява се паника, но без конкретни предложения за мерки, заяви доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН. Тя припомни, че действително се отчитат негативни тенденции – имаме криза, но това не означава, че кризата е непреодолима.

През 1887 г. българският етнос е 2,3 млн. души, или 73,7% от общото население на страната. Делът на малцинствените групи тогава достига 26,3%, което не пречи в следващите десетилетия България да преживее значителен икономически и културен възход. Според преброяването през 2011 г. българската етническа група е 5,6 млн. души, или 84,8% от деклариралите етническо самоопределение, заявиха учените.

Доц. Христова посочи, че учените ще предоставят конкретни предложения на институциите, за да не се правят политически спекулации и да не се плаши обществеността, а да се говори оперативно. Мерките обхващат раждаемост, заетост, здраве и миграция.

В момента нямаме специален документ за миграцията. Задължително той трябва да бъде изработен, каза още доц. Христова. Според нея демографската ситуация може да бъде подобрена, ако към България бъдат обратно привлечени заминали българи. „Политиката трябва да е насочена към връщането на качествени мигранти – хора с висше образование, които имат силни възможности да дадат интелектуален капацитет на държавата“, заяви тя.

Трябва да се разработи закон и трябва да имаме мярка привличането за хората с висше образование – с високи заплати и специално отношение към тях, подчерта директорът на Института за изследване на населението и човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
Е, поръчките в политиката не са ново нещо, Груйо. За говорене се плаща, а на хората сега пари им трябват. И душата се не продава, ами подарява на дявола, за да е топло на *** и сито на тумбака.И, види се, за някои няма значение, че вече пенсионерите са повече от работещите, а под 30 години хора трудно се задържат.Да не сме се били плашели? А как да вземем спешни и ангажиращи решения? Българинът за сетен път доказва, че действа само под принудата на фактите...и да не ги признаваме?Егати.Егати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още