IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов иска подкрепа от МФ за нова методика за изчисляване на минимална заплата

Производителността на труда, средната работна заплата и линията на бедност трябва да са определящи, смята министърът

14:17 | 04.04.14 г. 1
Адемов иска подкрепа от МФ за нова методика за изчисляване на минимална заплата

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов ще продължава да търси подкрепата на социалните партньори и Министерство на финансите размерът на минималната работна заплата да се определя в зависимост от обективни критерии, каквито са производителността на труда, средната работна заплата и линията на бедност.

Това заяви Адемов по време на международна конференция на тема "Работещи бедни - синдикални политики в подкрепа на най-уязвимите работещи на пазара на труда", съобщи БТА. Форумът се провежда под егидата на Европейския работнически център и с участието на представители на социалните партньори и експерти от Италия, Белгия, Франция и др.

Адемов посочи, че минималното възнаграждение трябва да расте не с прогнозни 40-50 лв. годишно, а на базата на обективни параметри.

Той припомни, че социалното министерство е предложило подобна методика за определяне на минималната работна заплата, но все още няма подкрепа от социалните партньори, работодателите и Министерството на финансите. Като че ли има "усещане за разбиране" в колегите от Министерството на финансите - надяваме се да убедим и работодателите, допълни министърът.

За последните пет години минималното възнаграждение е нараснало с 41% и се предвижда умерено увеличение и през следващите две години с 40 лв. на година, припомни социалният министър. Според него така ще се гарантира потреблението на най-нискодоходните от наетите, тези, които формират съвкупността на "работещите бедни",

Според работодателите основна причина за ниските заплати е слабата производителност на труда, но за да се увеличи тя, са нужни нови технологии, каза президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Новите технологии обаче трябва да дойдат с инвестиции от работодателите, допълни Тренчев. И уточни, че за това има обективни условия - бяха намалени данъците и осигуровките, но спестените пари се инвестираха не в модернизиране на производството, подчерта Тренчев.

„Другата причина за ниската производителност е и лошата квалификация и тук държавата трябва да поеме своята роля с промени в системата на образование. В България виждаме голям парадокс - страшна безработица и същевременно дефицит на специалисти“, допълни синдикалистът.

Още в началото на мандата Хасан Адемов даде заявка, че в механизма за минималната работна заплата ще бъдат въведени индикатори и критерии като инфлацията, линията на бедността и средната работна заплата, защото тези „критерии са измерими и така правителствата няма да се изкушават да променят плановете за минималната работна заплата”.

Изчерпал ли се е моделът на минималната работна заплата и начинът, по който се формира и договаря в България, е тема, която отдавна се дискутира в общественото пространство. Според експерти правилният подход е да се търси промяна, базирана на икономическа обосновка, защото досега заплатата се формира административно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
zritelcho
преди 10 години
Минималната работна заплата трябва да се определя посредством кошница от продукти (сред които и наем на жилище, както и електроенергия и енергия за отопление през зимата). Така ще се определя, каква ще е границата на мизерията за работещ човек (затова се нарича "минимална работна заплата" - защото е дъното на трудовото заплащане). Заедно с това трябва да протича и сближаване на българската МРЗ с минималните доходи в останалия ЕС, за да се поограничи поне донякъде емиграцията към европейските държави с по-добри заплати. Офертите на Адемов са просто поредните опити за още по-голямото обезсмисляне на и сега символичната роля на МРЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още