IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Война и мир в Азия

Икономическият и политически възход на региона заплашва глобалния ред и поставя точка на доминацията на Запада

15:50 | 06.08.16 г. 30
<p>
	Шанхай се наложи като международен финансов център благодарение на възхода на международните позиции на Китай. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Шанхай се наложи като международен финансов център благодарение на възхода на международните позиции на Китай. Снимка: архив, Ройтерс

Ханс Рослинг от Каролинския институт в Швеция изчислява, че от над 7 млрд. души на планетата около 1 млрд. живеят в Европа, 1 млрд. – в Северна и Южна Америка, 1 млрд. в Африка и 4 млрд. души – в Азия. До 2050 г. населението на света е вероятно да нарасне до 9 млрд. души, като в Африка и Азия ще се увеличи с по още 1 млрд. души.

В продължение на векове пропастта между Запада и Изтока в богатството и технологичните достижения беше толкова огромна, че западните народи контролираха международните отношения и бизнес без значение от разликата в броя на населението. Бързото икономическо развитие в Азия през последните две поколения означава обаче, че тази разлика се стопява и балансът на силите е започнал да се накланя на изток.

Западното безпокойство от последиците от възхода на Азия се проявява под различни форми. В САЩ включително се наблюдава и тенденция за омаловажаване на процесите. В геополитически план обаче забавяне на китайския или азиатския растеж като цяло вече няма да бъде трансформиращ фактор. Икономическото развитие позволява Китай и Индия да настояват за статут на велики сили и това вече се случи. Най-старшите анализатори в западните правителства вече работят върху предположението, че промяната в икономическата власт от запад на изток ще продължи и че тези икономически промени ще се превърнат в стратегическа мощ. Съветът за национално разузнаване на САЩ - центърът за стратегически анализи в рамките на американската разузнавателна общност, който обединява всички разузнавателни агенции в страната, включително ЦРУ, прогнозира през 2012 г., че "до 2030 г. Азия ще надмине Северна Америка и Европа взети заедно от гледна точка на глобална сила въз основа на БВП, размер на населението, военни разходи и технологични инвестиции".

В анализа се посочва, че ерата на американското надмощие в международната политика, което започна през 1945 г., приключва. Тези думи, публикувани точно преди началото на втория мандат на Обама, изглеждат пророчески. През следващите четири години САЩ се въздържа от намеса в Сирия. Войната там ескалира и Русия се намеси, което отново заплашва европейската сигурност.

Заплахата на американското надмощие в Тихия океан обаче би имала по-сериозни последствия, пише Рахман. Американците знаят, че Азия сега е в основата на глобалната икономика. Затова и политиките на администрацията на Обама се подчиняват напоследък на “оста на Азия” - прехвърляне на военни и дипломатически ресурси в Азия в отговор на възхода на Изтока.

Администрацията на Обама се стреми да бъде по-предпазлива за това как и кога да използва американската мощ. Вашингтон умишлено не задълбочи намесата си в Близкия изток отчасти защото се опитваше да запази своята власт и ресурси за борба с възхода на Китай. Властта обаче е въпрос на възприятия. Така че визията за Америка, която е по-малко ангажирана да играе ролята на световен полицай в Европа и Близкия изток, по ирония на съдбата засява семената на съмненията и за трайността на американската мощ в рамките на самата Азия.

Способността на администрацията на Обама да запази американската мощ е подкопана и от хроничните проблеми на европейските съюзници на Вашингтон. САЩ са относително най-стабилната част от Западния алианс. Кризата в Европа и намаляването на военните разходи на ЕС доведоха до това в момента САЩ да покриват почти 75% от разходите на НАТО.

Въпреки че го направи доста непоследователно, Доналд Тръмп бръкна с пръст в раната, коментирайки някои от най-бързо развиващите се дилеми за американската мощ в ерата на възхода на Изтока. Той постави под въпрос възможността САЩ да продължат да финансират защитата на своите европейски и азиатски съюзници от потенциална агресия на Русия или Китай. Той и сам се определи като враг на търговските сделки с азиатските държави.

Така Тръмпизмът предоставя едновременно и предизвикателства, и възможности за Китай. На геополитическо ниво Пекин флиртува с Вашингтон, като оказва натиск върху американската мощ в Тихия океан. Чисто икономически обаче протекционизмът на Тръмп би могъл да заплаши всички развиващи се азиатски икономики с ограничен достъп до най-големия пазар в света.

За лагера Клинтън политическата формула на Тръмп е геополитическа и икономическа ерес. В Конвенцията на демократите е записано, че поддържането на отворени глобални пазари е един от основните стълбове на американската външна политика от 1945 г. насам.

Евентуална победа на Клинтън през ноември ще означава, че САЩ ще упорстват с тази формула. Източният политически и икономически възход обаче предполага, че годините на необезпокояваното западно първенство са към своя край, без значение кой ще влезе в Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 8 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Гениален анализ! :)))) Достатъчно е само да се цитира част от него за да ти паднат всичките аргументи! Цитирам те: "САЩ дължат дълга си в парична единица, която е собствената им, т.е. могат да напечатат и дълга е платен." Ха сега се замисли хубаво! Нали си от интелигентните! Какво ще стане ако се промени статута на тази хартийка в глобален мащаб ? Ще останат ли хората създаващи технологиите на САЩ в САЩ, щото такива хора националност НЯМАТ и изобщо не ги вълнува пропагандата? А какво ще стане ако Китай трансформира икономиката си и я насочи към вътрешното търсене!? Процеса е започнат и вече наблюдавахме няколко труса на финансовите пазари свързани с тази трансформация. Когато "анализираш" помни, че не всички са на ГМО зеленчуци и все още могат да мислят! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 3
balkando
преди 7 години
Как да взема на сериозно анализ, в който се твърди че анексията на Крим е първото насилствено действие в Европа от 1945 ?! Кипър последно в Европа ли е, или не е ? Косово ? Разпаднала се Югославия с анклавите и войните ?! Кавказ ? Питам се, защото новите карти на Европа са много интересни !Може би има причина китайците да смятат западната цивилизация за сбирщина от парвенюта, които дори със себе си не са честни и наясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
"интелигентните" са в тема Политика , много са ентелигентни , живеят в Париж обаче знаят защо във Якутия е намаляло производството на джапанки , пишат със сто ника , а все не смогват да съберат стотинките за издаването на комикса...заработват даже и като помощник модератори , ама се тая ...Там е прекалено ентелигентно за тебе , ама пробвай ...като начало с тасчето за подмиване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 7 години
прав си, но лошото е че заради тези *** все по рядко се изказват интелигентните хора в този форум ... заприлича на топспорт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 7 години
то и в Монако е така, ама де е Сингапур, де е Китай ... де е Галичене, де е София :):):) та акто ти гледам разсъжденията, как не обърка пътя до там като си тръгвал ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 11
Ironhorse
преди 7 години
Китай е на собствено технологично развитие колкото е нивото на Русия.След ембаргото великата рус се оказа без технология за дълбоководен сондаж за нефт и газ.Относно населението.Само в диктаторски държави, броя на населението се отчита като фактор сила.Още сега има брожения в Китай с искане за по-добър живот и масово разслоение.В този анализ не се отчита, че Китай и Индия не могат да се изхранват сами. Дори Русия не може да се изхранва сама.Така че, по-плека с копането на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 9
Ironhorse
преди 7 години
Гледам руските гробокопачи на Запада са наскачали ...Алоу, първо айде да си дозакопате СССР 1.0 щото още вони трупът му.Относно силата на Китай и Азия.Китай и Азия, за да продават в САЩ са задължени да купуват ДЦК на САЩ.Т.е. държат дълга на САЩ, който с техните пари (на Китай и Азия) купува техни стоки.През 2013г. в Конгреса е привикан зам. секретаря на финансовото министерство.В директен въпрос, може ли САЩ да изплаща дълговете си, БУКВАЛНО отговорът е: "Няма проблем, само да кажат в кой ден и на кое пристанище и ще им пратим кораб с долари".Толкова по темата за дълговете. САЩ дължат дълга си в парична единица, която е собствената им, т.е. могат да напечатат и дълга е платен.Относно технологиите.Китай още не са патентовали нещо значимо.Всичко, което се произведа там е по разработки на Запада.Още през 2012 Запада започва лееко да изнася технологичното производство в Тайпе, Сингапур и Виетнаааам.Т.е. Китай, за да е технологично независим, трябва да има научни разрабтки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
Провалите на Запада започнаха на много фронтове и ще зачестяват. Дано обаче не се срути скоро че ние /наШ мъШ / си "отрязахме пътя за отстъпление" ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
"Оправдаха Милошевич посмъртно! Трибуналът в Хага доказа лъжите на НАТО, макар и късно!Очевидната цел на обвинението бе да окаже натиск върху Милошевич и той да се огъне пред исканията на НАТО.Проблемът за НАТО се коренеше в това, че докато делото срещу Милошевич започне, ситуацията в Косово вече бе разнищена. Беше доказано, че потресаващите твърдения на САЩ и техните съюзници за наличието на геноцид със стотици хиляди жертви (каталогизирани тук от великия Джон Пилджър:http://***.newstatesman.com/node/151946) не са верни. През септември 2001 г. съдът на ООН официално заключи, че в Косово не е имало геноид. В опит да укрепят своя отслабващ процес срещу Милошевич, прокурорите в Хага трябваше да обвинят Слобо и в това, че е участвал в съвместна престъпна конспирация за етническото прочистване на босненските хървати и мюсюлмани с цел създаването на Велика Сърбия "..====Започна издишане от всякъде. Скоро всичките им престъпления срещу човечеството ще лъснат! :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Искам да ми кажеш как това се изразява в жизнения стандарт, и социалното развитие на Сингапур / там съм живял няколко години / , където няма никаква демокрация, никакъв плурализъм и никакви свободни медии? Покойният МП и създадетл на държавата направи парламент от 120 човека само от неговата партия, с 3 "опозиционери", колкото да не е съвсем без нищо. Когато реши да се оттегли постави на своето место сина си.Тояа демокрация ли е?...Не знам, ама Сингапур има 300 милиарда долара БВП.Под 1700 лв заплата вече се счита за минимум и дуржавата започва да ти дава туй-онуй, а абсолютния минимум на надницата е 30 лв на ден. Безупречно здравеопазване, още по-безупречно образование. Маргинализирана престъпност. Уникална инфраструктура и драконовски, безпощадни закони. Различните етноси / китайци,малаи, индийци / нямат право да се обособяват в гета, живеят омешано. Сингапур е с население около 6.5 милиона, на територия около половината софийско равно поле.Та кажи за соц.развитието им ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още