IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов депозира оставката на правителството

Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство

10:43 | 14.11.16 г. 83
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.  

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Оставката не е изненадваща, след като Борисов обяви, че подава оставката на правителството в нощта на неделя срещу понеделник заради загубата на президентските избори и ще я внесе в парламента в първия му работен ден.

Премиерът обясни решението си за оставка лаконично: "Винаги сме се съобразявали с волята на народа". Той подчерта, че партията му не възнамерява да прави опит за ново правителство в рамките на конституционните изисквания. Мотивът на премиера да си тръгне са резултатите от президентските избори, които според него са показали, че управляващите нямат мнозинство в парламента. 

"Така, както казах преди, при новата ситуация от резултата на вота управляващата коалиция няма мнозинство. Не само не може да се направят реформи, но и не може да се приеме бюджетът", каза Борисов в нощта на изборите. "Приоритетите на Патриотичния фронт се разминават с нашите", добави той, очевидно имайки предвид настояването на ПФ за увеличаване на минималната пенсия - искане, за което разказа и председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в интервю за Investor.bg.

"След като подадем оставка, президентът ще ни даде отново мандата да съставим кабинет. Ние ще го върнем и той ще отиде при БСП", разясни процедурата в неделя Борисов. Според него това е шанс новото мнозинство в парламента да управлява без избори в рамките на две години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 9 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Премиерът-слънце наказва плебса за неблагодарността му !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 20 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
За мен оставката в този момент е политическа безотговорност от управляващите. Каквито и сметки и снишавания и тактики да се гонят, те не трябва да са за сметка или като отмъщение за народа. Когато народа те порицае с вота си за избора ти на кандидат, трябва да се извиниш за грешката и да се се стараеш още повече. Това цупене, заплахи, закани и прочие не само е обида за избирателите и е много неправилен ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 7 години
ми то е анахронизъм това което искаш - някой сам да си признае че дърпа кинти от някъде ? Това е утопия , съжалявам п.п. света отдавна е измислил подставените лица да се борят със всякакви такива напъни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Макар че има тайна на вота, мога да ти споделя че не съм гласувал на втория тур. Боли *** сапа за Цачева, Бойко и Радев. Исках да ви посоча само едно огромно разминаване от повече от 20% гласоподаватели, които не са наясно със себе си. А колкото до хубавите неща за които пишете, те се наричат върховенство на закона. А това същото върховенство на закона не съм видял да съществува в нито една православна държава. И ще се случи тогава когато му дойде времето. PS В другите държави това е станало когато една шайка се е ояла и казала " Сега няма да се краде повече. Ако продължим да крадем, вашите деца ще имат шанс да станат богати за сметка на нашите. Така че спазваме закона."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 13 rate down comment 8
Hahoto
преди 7 години
Това Стоечо е щото Боко бидейки вожд, се държи като самосвал, демек сам се сваля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"Ако може някой да ме просветли."Тежка и неблагодарна работа...все едно няма да вденеш , нищо че веднага сам си слагаш плюс на глупостите които пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 18 rate down comment 2
многодобре
преди 7 години
....гласувалите за Радев са дали гласа си за Радев....защо е нужно да намесвате във вота Борисов?.... какво ви е нужно на вас,определящи себе си,като десни,че преиначавате реалноста?....хората не сметнаха,че Цачева е достойна с качества които притежава ,като лидер да застане начело на президенската институция.....това е истината!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Моля, сподели защо мислиш така?Как се преборва нечестна система, която стои в сянка и само сменя различните политици из партиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 7 години
Бгмане , това е ялова работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Една идея на няколко пъти си опита да си проправи път но всички днешни политици са единодушно против нея.Мисля че трябва да има някакъв закон или наредба, която да задължи всяка публична фигура, участваща в обществения или политическия живот на страната лично да декларира и да направи обществено достояние принадлежността си към някое лоби, организация, клуб, масонска ложа или друг вид членство, ако има такова.Така когато един или няколко бушона изгърмят обществото ще е по-наясно кой е истинският причинител, който им е дърпал конците. Досега същите тези различни групировки, лобита и ложи само сменят политическите личности, които издигат, докато схемата с кражбата и източването на България си остава една и съща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още