IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen предлага 6,7 млрд. евро за останалата част от Scania

Германският гигант иска по-голяма синергия между звената си, а миноритарните собственици в Scania се противопоставят на плановете

22:13 | 21.02.14 г.
Volkswagen предлага 6,7 млрд. евро за останалата част от Scania

Volkswagen е предложила 6,7 млрд. евро за закупуване на останалата част от шведската Scania. Германската компания вече притежава мажоритарен пакет от акциите и 88% от правата на глас в производителя на камиони, припомня Bloomberg.

Всъщност директно VW притежава 46% от акциите и 71% избирателни права. Благодарение на собствеността си в MAN автомобилният гигант притежава още 13% от капитала и 17% от правата на глас.

Придобиването на мажоритарен пакет в Scania отне осем години на Volkswagen – германският гигант започна да изкупува акции от производителя на камиони от 2000 година, а едва през 2008 година вече имаше необходимия процент от капитала.

През 2006 година VW купи първия пакет от акции на MAN и постепенно стана мажоритарен собственик в базираната в Мюнхен компания.

Целта на тази сделка по изкупуване на останалите части от Scania е да подобри сътрудничеството на звеното с останалите части от компанията. За да реализира това намерение базираната във Волфсбург VW предлага 200 шведски крони за акция на компанията. Тази цена е над нивото, достигнато в търговията на борсата днес – 147,50 крони.

От няколко години VW се опитва да задълбочи връзките между своите звена за производство на търговски превозни средства и Scania. Миноритарните собственици в Scania обаче се опъват на плановете за по-близко сътрудничество с останалите компании, част от групата, отчитат от VW.

Плановете на германския гигант е да закупят останалите части от Scania със собствени средства. Ликвидността на компанията се е повишила с 60% към края на 2013 година до 16,7 млрд. евро, посочва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още