IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Volkswagen се сринаха със 7% след новината за Scania

Немската компания предложи 6,7 млрд. евро за останалата част от книжата на шведския производител, които не притежава

16:27 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Volkswagen се сринаха със 7% след новината за Scania

Новината, че Volkswagen AG (VW) е предложил 6,7 млрд. евро за останалата част от книжата на Scania AB, понижи капитализацията на германската компания с близо 7%, пише Bloomberg.

Целта пред VW е разширяване на присъствието при тежкотоварните автомобили. Германският концерн ще се опита да се конкурира по-успешно с лидерите в индустрията Daimler AG и Volvo AB.

До този момент базираният във Волфсбург производител отчете ограничен напредък на фона на милиардите, инвестирани през последното десетилетие за закупуване на контролни дялове в шведската компания и немския производител на камиони MAN. Причината бе, че миноритарните инвеститори се съпротивляваха на усилията за технологично развитие, което цели повишаване на печалбата.

Дяловете на VW в двата производителя възлизат на общата стойност от 29,3 млрд. евро. Германската компания, която притежава 75 на сто от MAN, също така се опитва да изкупи и останалите акции на производителя, като настоящите съсобственици оспорват опитите чрез съдебни дела.

Двете компании са спомогнали за 738 млн. евро от деветмесечната оперативна печалба на VW. Равнището е малко под половината от постигнатите от Porsche 1,89 млрд. евро. VW закупи компанията за спортни автомобили през 2012 г. в сделка на стойност 12,4 млрд. евро.

Предложението на VW към Scania включва 200 шведски крони на акция, или 36% над цената на затваряне в края на миналата седмица.

След оповестяването на сделката книжата на Scania поскъпнаха рязко в търговията в понеделник. Един брой от акциите се разменя за 195,05 крони при дневен ръст от 32,24%.

При капитализацията на VW пък се наблюдава oбратното движение. Една ценна книга на германското дружество достига 187,575 евро, или с 6,68% надолу спрямо стойността на затваряне в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още