IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефектните еърбеци на Takata пращат още 5 млн. коли в сервизите

По-голямата част от автомобилите са с марка Honda

14:53 | 19.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щандът на Takata на изложението във Франкфурт.<em> Снимка: Ройтерс </em></p>

Щандът на Takata на изложението във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Японските марки Honda и Daihatsu ще изтеглят още 5 млн. автомобила, продадени по цял свят. Причината за сервизната акция отново е в дефектните въздушни възглавници, производство на фирмата Takata, съобщава Ройтерс.

Акцията по привикването на машините в сервизите на двете марки ще стартира в началото на юни, тъй като подобно огромно количество въздушни възглавници не може да бъде осигурено по-рано. От Honda разкриха, че ремонтът ще засегне 4,89 млн. машини на марката, като повече от 3 млн. от тях са продадени извън пределите на Япония. Става дума за общо 17 модела, произведени между 2002 и 2008 г.

На Daihatsu, която представлява бюджетно подразделение на Toyota, се падат едва 260 000 увредени еърбега, като всички автомобили са продадени на вътрешния пазар. В момента в компанията уточняват кои модели ще бъдат засегнати от сервизната акция.

До момента заради проблема с въздушните възглавници на Takata в цял свят бяха привикани в сервизите повече от 36 млн. автомобила, като половината от тях бяха производство именно на Honda. На проверки и ремонт бяха подложени машини от марките Toyota и Nissan, докато Subaru, Mazda и Mitsubishi все още водят вътрешни разследвания.

Проверките установиха, че възглавниците на Takata са монтирани с дефектен пиропатрон. Когато се навлажни, той корозира и може да се взриви без причина и по този начин да нарани возещите се в автомобила пътници. По последни данни, жертви на подобни взривове са станали 6-ма души, а най-малко 105 са получили различни наранявания.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още