IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефектните еърбеци на Takata предизвикаха рекордна сервизна акция

Цели 14% от автопарка на САЩ трябва да посетят сервиз

12:11 | 20.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Снимка: Ройтерс

Проблемът с дефектните въздушни възглавници на японската компания Takata се задълбочава. Само на територията на САЩ засегнатите автомобили са 33,8 милиона, съобщава транспортният департамент на страната.

Това е абсолютен рекорд, цели 14% от 250-милионния автопарк на САЩ трябва да посетят сервизите за ремонт, пише Detroit News. И уточнява, че това е най-голямата сервизна акция в историята на САЩ. До момента рекордът е принадлежал на компанията Tylenol, която през 1982 година изтегля от пазара 31 млн. шишенца с лекарства заради подозрения за наличие на отрова.

Според информацията Takata се е съгласила да стартира общонационална сервизна акация за дефектните шофьорски и пасажерски въздушни възглавници. До момента акцията засягаше единствено райони с висока влажност, тъй като се предполагаше, че проблемът е в дефектен пиропатрон, който лесно корозира и може да се взриви без причина. Акциите на Таkаtа Corp спаднаха с 10,2% до най-ниските си нива от 16 април след обявняването на новината. 

По последни данни жертви на подобни взривове са станали 6-ма души, а най-малко 105 са получили различни наранявания.

Към момента обаче правителствената агенция на САЩ не е открила защо пиропатроните се активират без причина.

Дефектните еърбеци са използвани от много автомобилни компании, включително BMW Group, Fiat-Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mitsubishi, Nissan, Subaru и Toyota. Очаква се в близките месеци Националната администрация по безопасност на транспорта на САЩ (NHTSA) да изнесе списък с всички засегнати модели автомобили.

До момента заради проблема с въздушните възглавници на Takata в цял свят бяха привикани в сервизите повече от 36 млн. автомобила.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...Дефектните еърбеци на Takata..."Ролята на медиите в налагането на простотия и невежество.На български се казва "въздушни възглавници", ама според пишещите тук това е НЕПРЕВОДИМА дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още