IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо в Германия не харесват Tesla?

Електрическият седан остава далеч зад германските си конкуренти

17:06 | 17.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щандът на Tesla на салона във Франкфурт не привлича особено много посетители. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp; </em></p>

Щандът на Tesla на салона във Франкфурт не привлича особено много посетители. Снимка: Ройтерс 

В САЩ производителят на електрически автомобили Tesla Motors Inc. се превърна в култ заради мощните екологични автомобили, които предлага. На най-големия пазар в Европа - Германия, потребителите обаче трудно приемат американската марка, пише Bloomberg.

Едва 958 екземпляра от струващия 81 800 евро електрически седан Model S са реализирани на германския пазар за първите 8 месеца на годината, сочи статистиката на германската Федерална служба по моторен транспорт (KBA). Докато сходният по цена Mercedes-Benz S-Class може да се похвали с 5 149 продажби за същия период. Дори малката електрическа кола на BMW - i3, изпреварва по продажби Model S с цели 30%, сочи информацията.

Конкуренцията на американския производител на електромобили е очевидна и на протичащото в момента изложение във Франкфурт. На щанда на Tesla липсва очакваният кросовър Model X, като сцената е запълнена от различни по цвят седани Model S. В същото време Audi демонстрира екологичния кросовър E-tron Quattro concept, Porsche заяви, че ще пусне на пазара електрическия Mission E до пет години, а BMW обеща да разшири линията си от екологични автомобили.

Tesla определено пожъна значителен, но кратък успех на пазари като Холандия и Норвегия. За да затвърди позициите си в Европа обаче, американската компания трябва да се справи с конкуренцията на цели три германски марки, смята Стефан Братцел, директор автомобилен мениджмънт в университета за приложни науки в Бергиш Гладбах, Германия. "Ако Tesla пожъне успех в Германия, ще може да го направи навсякъде," смята експертът.

Настоящото положение на
Tesla лесно може да се види на салона във Франкфурт. На щанда на компанията е спокойно и рехаво откъм посетители, докато в залите на германските компании е пренаселено от посетители.

Американският производител все пак не е загубил амбицията си, като заяви, че успехът на конкурентите ще му помогне в дългосрочен план. „За да постигнем крайната си цел, а именно хората да карат електрически превозни средства, имаме нужда от сътрудничеството на производителите на конвенционални автомобили. Когато видите, че компании като Porsche или BMW заявяват своя ангажимент към електрическата мобилност, това е доказателство за това, което ние опитваме да правим", заяви говорителят на Tesla Рикардо Рейес.

Въпреки усилията на Tesla обаче потребителите в Германия са склонни да се доверят на местни марки. В допълнение към това, Tesla не попълни свободната позиция за шеф на продажбите в Европа и също така няма планове да разширява мрежата си от зарядни станции в Германия.

Tesla е доставила около 7 100 електрически коли в Европа и 11 700 в САЩ през първото полугодие, сочи статистиката на американската агенция IHS Automotive. Според един от анализаторите й - Карлос да Силва, ще минат години преди Tesla да се наложи на пазара в Европа.

"Дори Model X, чиито доставки ще започнат тази есен, няма да промени ситуацията, тъй като кросовърът ще бъде твърде голям и скъп, за да генерира голям брой продажби. Истинският растеж за Tesla може да дойде с Model 3 - по-компактен автомобил, който се очаква да струва около 35 000 долара", смята да Силва.

Tesla Motors Inc. съобщи, че продажбите й в Европа за първата половина на годината са се покачили с над 50%, като основна заслуга има пазарът на Норвегия. В страната се предлагат щедри субсидии, както и безплатни паркиране в платени зони, зареждане и шофиране в бус лентите. Броят на електрическите автомобили на пътя се е утроил спрямо 2013 г. и достига до 50 000. Правителството на Норвегия обаче обяви, че постепенно ще започне да намалява стимулите през 2018 г., което може да сложи край на успехите на Tesla в страната.



Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
todortk
преди 8 години
misanthrope, ами логично е - когато купуваш кола, за ежедневието търсиш най-доброто съотношение качество/цена. Малко хора отиват с Ферари на работа примерно. Над определена цена, колата си е просто гъзария. За това германците купуват по-евтини коли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
hellwitch
преди 8 години
Да не забравяме, че немските автомобили се продават в Германия основно като служебни. Имат огромни намаления за големи немски корпоративни клиенти - 25-35% . По лични наблюдения мерцедес, ауди или бмв в Германия може да излезе по евтино от пежо или опел в БГ.В САЩ обаче марките с огромни намаления са месните(ГМ) и японските и там европейски автомибили трудно се забелязват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
E то при автомобилите си има откровена политика на толериране на местните марки пред вносните в Германия, не само икономическа но и яко рекламна. Като гледам по някоя немска телевизия сравнение примерно на Опел с Хонда ( ако че и Опел е ГМС) .. ами то ми иде да се смея. Хонда е малко по-бърза, но това не е от значение, малко по-маневрена, но не много, багажника е по-голям, дизайна е футуристичен, не всеки го харесва, и победител е.. .ОПЕЛ заради по-ниската цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още