IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е наел Morgan Stanley за консултант по изкупуването на акциите на Tesla

Банката вчера спря да оценява котировките на производителя на електромобили без обяснение

11:54 | 24.08.18 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е наел експерти от американската банка Morgan Stanley да го консултират по въпроса за изкупуването на акции на компанията и делистването й от борсата, информира Bloomberg. 

Консултантите на Morgan Stanley ще помагат не на Tesla, а лично на Мъск, уточнява медията, позовавайки се на източник. 

Банката вчера спря да оценява котировките на производителя на електромобили без обяснение. 

47-годишният Мъск шокира финансовия свят на 7 август с туит, че възнамерява да изкупи акциите на компанията за 420 д. на акция и да я делистне от борсата, като финансирането за операцията е осигурено. По-късно той уточни в блог, че няма приключена сделка за финансиране на изкупуването.

Туитът обаче привлече вниманието на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ, която изпрати призовка до компанията с искане за разяснения. 

Мъск съобщи миналия понеделник, че ще бъде консултиран от Goldman Sachs и компанията Silver Lake.

Добавяйки Morgan Stanley към Goldman Sachs, шефът на Tesla привлича двамата водещи консултанти по корпоративни сливания в САЩ тази година, отбелязва Bloomberg. И двете банки имат отдавнашни връзки с Мъск, като Morgan Stanley е сред 20-те най-големи акционери на Tesla с дял от 0,6 на сто. Към февруари 2017 г. Мъск освен това дължеше на финансовата институция 344,4 млн. долара по лични кредити, гарантирани с негови акции.  

Финансовият анализатор на Morgan Stanley Адам Джонас е един от най-бичи настроените към Tesla специалисти. Тесла Тесла

Ако успее да свали Tesla от борсата, акциите ще са по-трудно достъпни за инвеститорите, пояснява пред Bloomberg Джим Осман, главен изпълнителен директор на Edge Group, който анализира специални борсови казуси.

"Наемането на Morgan Stanley и GS е жалко за инвеститорите, които искат да запазят акциите в своя портфейл дългосрочно", каза той. "Много фондове и инвеститори няма да могат да участват, ако компанията стане частна. Въпреки че ние сме фенове на Мъск, GS и MS ще трябва да бъдат много креативни, за да позволят на инвеститорите да участват във всяко бъдещо създаване на стойност". 

Базираният в Пало Алто, Калифорния, производител на автомобили не е отговорил на искането за коментар от Bloomberg. Говорител на Morgan Stanley e отказал да коментира темата.

Акциите на Tesla поевтиняха леко с 0,5% до близо 320,10 долара по време на сесията в Ню Йорк в четвъртък. След волатилен месец, през който те поскъпнаха до почти 380 долара, преди стойността им да падне под 300 долара, те отчитат ръст от 2,8% за тази година, като са най-добре представящата се акция сред автомобилните производители в САЩ. 

Мъск заяви миналия понеделник, че ще бъде съветван от  Goldman Sachs и от  Silver Lake. В сряда Goldman обяви, че спира да отразява акциите на производителя, защото действа като финансов съветник "във връзка с въпрос, който е фундаментален" за стойността на компанията.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
е не може всички да са супермени като този юнак :https://zuzeu.eus/mundua/vladimir-putin-kamisetarik-gabe/другите са обикновенни хора под стрес :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Айде затваряме темата. Доказано (!!!) вече у щатите Мъск взема някакво лекарство (да за заспи, нерви и пр., което от наркотиците го дели... пишете го едно нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Все тая е, но не е "другата му компания". И знам че СА казаха че плануват да строят такъв град, което е далеч от ЩЕ строят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
До 2 Не беше изкупуване а сливане Размениха си акции и имат две отделни деиности -слънчеви панели и автомобили Мже би не знаеш но С А започва да строи град на бъдещето за около 500 иларда долара и се нуждае от нови технологии в зелената енергия с която ще захранва този град Но това е само предположение В следващите дни или седмици ще разберем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
Vatman
преди 5 години
накрая може да се окаже, че единствения инвеститор е тутраканската селищна система...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 5 години
другата компания на Мъск Солар Сити---май си изпуснал момента когато тесла купиха солар сити :) 2016 се случи това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още