IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на камиони AB Volvo очаква още прекъсвания заради чиповете

Шведският концерн отчете почти трикратно увеличение на оперативната печалба, но не успя да отговори на очакванията на анализаторите за второто тримесечие

12:24 | 20.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ore Huiying/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Шведският производител на тежкотоварни превозни средства AB Volvo предупреди за допълнителни прекъсвания и спиране на производството през тази година, тъй като недостигът на чипове пречи на концерна да се възползва от силното търсене през второто тримесечие, съобщава Ройтерс. 

Оперативната печалба на Volvo е нараснала почти трикратно до 9,73 млрд. шведки крони (1,12 млрд. долара) от 3,27 млрд. крони преди година, но въпреки това не успява да отговори на очакванията на анализаторите за печалба от 9,84 млрд. крони, по данни на Refinitiv.

Глобалният недостиг на полупроводници, който помрачи автомобилната индустрия през последните месеци, предизвикан от по-бързото от очакваното възстановяване на сектора след първите национални блокади около коронавируса, принуди много концерни да съкратят или временно да спрат производството в своите заводи.

Volvo, който се конкурира с Traton и бизнеса с камиони на Daimler AG, обяви, че се бори да възстанови постепенно своето производство след прекъсванията от второто тримесечие.

И макар концернът да се възстановява от негативните ефекти от дефицита на чипове, отчетените продажби и приходи остават под обичайните за компанията сезонни нива.

„През втората половина на годината ще има допълнителни прекъсвания и спирания както при производството на камиони, така и в други части на групата," заяви главният изпълнителен директор Мартин Лунщед. „Заедно с нашите бизнес партньори продължаваме да работим усилено, за да увеличим производствените нива", добавя той.

Междувременно, търсенето на тежкотоварни превозни средства расте с бързи темпове на фона на повишеното онлайн пазаруване, което стимулира логистичните и куриерски компании да разширяват своя автопарк.

„Тази тенденция при търсенето се наблюдава в различни сегменти, както в Европа, така и в Северна Америка, както при новите, така и на употребяваните превозни средства“, изтъкват от компанията.

Volvo заяви, че поръчките на камиони, продавани също под марките Mack и Renault, са скочили със 143% спрямо слабото второ тримесечие на 2020 г. и са издържали прогнозите за солиден ръст на пазара в Европа и Северна Америка през тази година.

Компанията също така повиши перспективите си за 2021 г. за пазарите на строителна техника и в двата региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още