IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Toyota за 80 млрд. долара инвестиции в е-коли изостава от този на VW

Компанията обяви, че ще инвестира 2 трлн. йени в производството на батерии за електромобили до 2030 г.

19:58 | 14.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на Toyota Акио Тойода представя новите електрически модели на компанията. <em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Ръководителят на Toyota Акио Тойода представя новите електрически модели на компанията. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският автомобилен производител Toyota Motor Corp. се ангажира да инвестира 8 трилиона йени (70 милиарда долара) за електрифициране на своите автомобили до 2030 г., половината от които ще бъдат заделени за разработване на нова гама електрически превозни средства, тъй като концернът се стреми да се възползва от растящия пазар на чиста мобилност, привличащ все повече инвеститори. 

Въпреки смелия план на най-големия автомобилен концерн в света за 2020 г . Toyota все още изостава в ангажимента към преминаване към по-чиста мобилност, като заяви, че очаква годишните продажби на електрически автомобили да нараснат до едва 3,5 млн. броя към края на десетилетието, което отговаря на една  трета от сегашните му общи продажби.

Тази стратегия изостава и от мащабния план на европейския автомобилен лидер Volkswagen, който през юни заяви, че се стреми да увеличи дела на електромобилите до поне 50% от световните си продажби до 2030 г.

Новите цели на Toyota бележат продължаващия устрем на традиционните автомобилни производители да увеличат своето присъствие на пазар, доминиран от нови играчи като Tesla Inc., която се превърна в най-ценната автомобилна компания в света с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара – повече от общата оценка на Toyota, VW, Daimler AG, Ford Motor и General Motors Co.

Застанал пред разнообразна гама от автомобили по време на събитието по оповестяване на стратегията, главният изпълнителен директор на японския концерн Акио Тойода заяви, че компанията му продължава да преследва стратегията за намаляване на въглеродния си отпечатък, която включва и хибридни автомобили и превозни средства, задвижвани с водород.

„Искаме да предоставим на всички хора правото на избор и вместо да обясняваме къде или върху какво ще се фокусираме, ще изчакаме още малко, докато разберем накъде отива пазарът“, изтъкна Тойода.

Тойода Тойода

Акио Тойода. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Планът на Toyota да реализира до края на десетилетието 30 нови електромобила надхвърля предишната заявка на компанията за 15 електрически коли.

Отделно, компанията обяви, че ще инвестира 2 трлн. йени в производството на батерии за електромобили до 2030 г., което е повече в сравнение с обявените по-рано 1,5 трлн. йени.

Тази инвестиция включва 1,29 млрд. долара за изграждане на нов завод за батерии в Северна Каролина, САЩ, който ще бъде въведен в експлоатация през 2025 г.

Електромобилите все още представляват малка част от световните продажби, но техният пазар расте бързо, като регистрациите на нови превозни средства нараснаха с 41% през 2020 г., въпреки че индустрията отчете общ спад в продажбите с една шеста.

Тойода2 Тойода2

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

През ноември Toyota отказа да се включи към ангажимента, подписан от шест големи автомобилни производителя, включително GM и Ford, за постепенно премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене до 2040 г. Японската компания твърди, че не всички региони по света ще бъдат готови да преминат към зелени автомобили дотогава.

Освен електрифицирани автомобили, Toyota разработва и такива, които работят с водородно гориво. Според Тойода технологията може да помогне за запазването на част от 5,5-те милиона работни места в японската автомобилна индустрия, като позволи на концерна да поддържа вериги на доставка, които иначе биха изчезнали с пълното премахване на конвенционалните превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
forexboy
преди 2 години
И всичката пара на света да потрошат, все подобие на автомобили ще си останат - ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още